Després de la trucada telefònica del 19 de maig entre el president dels Estats Units, Donald Trump, i el president rus, Vladímir Putin, diversos líders europeus han quedat sorpresos pel contingut de la conversa, segons diverses fonts coneixedores de la situació. De fet, tal com indica The Financial Times, Trump va informar posteriorment els líders d'Ucraïna, el Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, Finlàndia i la Comissió Europea sobre la seva conversa amb Putin, i va deixar clar que els Estats Units es retirarien del seu paper actiu en el conflicte entre Rússia i Ucraïna per permetre que ambdues parts negociessin directament un alto el foc.
Les reaccions a aquesta postura van ser immediates. Una font consultada pel mateix diari va assegurar que els líders europeus es van mostrar commocionats per la descripció que Trump va fer dels acords amb Moscou, especialment pel fet que no va esmentar cap possible imposició de sancions a Rússia si fracassaven els intents de pau. Això suggeriria, segons el mateix mitjà, una retirada dels Estats Units del seu rol com a mediador en la guerra, fet que es va veure reforçat per les declaracions públiques de Trump a Truth Social, en què va anunciar que Rússia i Ucraïna començarien immediatament negociacions per a un alto el foc i la fi del conflicte, i que gestionarien els termes del pacte de manera autònoma.
Negociar la pau ‘després’ d'un alto el foc
No obstant això, Ucraïna ha mantingut sempre que qualsevol procés de negociació ha de venir després d’un alto el foc, no pas abans. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va declarar en una roda de premsa que havia demanat a Trump que no prengués decisions sobre Ucraïna sense comptar amb el seu govern. “Li vaig demanar que no prengués decisions sobre Ucraïna sense nosaltres abans de parlar amb Putin”, va afirmar, subratllant que es tracta d’un assumpte “de principi i molt important” per al seu país.
Pel que fa a la reacció europea, el canceller alemany, Friedrich Merz, que va participar en les trucades posteriors, va afirmar que els líders europeus han reafirmat el seu suport a Ucraïna i s'han compromès a augmentar la pressió sobre Moscou.
Segons Iuri Uixakov, assessor del Kremlin, la conversa entre Trump i Putin va ser amistosa i marcada per un to de “respecte mutu”. Aquesta va ser la tercera conversa entre tots dos líders des que Trump va tornar a la Casa Blanca i, segons Uixakov, cap dels dos no volia posar fi a la trucada.