L'inesperat gest d'un eurodiputat per demanar la pau a l'últim ple de l'Eurocambra: l'eslovac Miroslav Radačovský ha amollat un colom blanc viu en ple debat per acomiadar-se de la institució, ja que no aspira a repetir com a representant després de les eleccions europees del juny. 

Radačovský participava aquest dimecres en un debat sobre els retrocessos en la legislació ambiental a la Unió Europea quan, de sobte i davant la sorpresa dels seus companys, ha ficat les mans dins una bossa i ha tret un colom viu. "Aquesta és la meva última intervenció en aquest parlament i m'agradaria desitjar la pau a tota Europa, als russos i ucraïnesos. M'agradaria alliberar aquest ocell com un símbol de la pau. Que aquest colom ens uneixi a tots i ens faci entendre que el que necessitem és la pau", ha dit l'eurodiputat eslovac, que pertany a un petit partit d'extrema dreta anomenat Patriot —fundat per ell mateix.

 

Crítiques per amollar un colom

L'ocell ha sortit volant de les seves mans i s'ha posat sobre la taula allargada que presideix l'hemicicle —on sovint hi ha la presidenta, Roberta Metsola, o alguns dels vicepresidents que dirigeixen la sessió—. En aquest cas hi havia l'alemany Jan-Christoph Oetjen, que ha demanat a Radačovský si podia atrapar el colom abans que tornés a volar. "Se'n va a casa", ha respost l'eslovac, tot abandonant la tribuna. Immediatament després, ha pres la paraula l'eurodiputada belga dels Verds Carolina Roose, que ha criticat l'ús d'un animal per enviar un missatge polític i ha preguntat "on és el benestar animal aquest gest", que ha titllat de "completament inacceptable". "Estic completament d'acord, reportarem aquest incident a la presidenta i esperarem que l'animal estigui bé", ha respost Oetjen, que ha permès que continués la sessió.

No és la primera vegada que un animal viu trastoca el desenvolupament d'un ple del Parlament Europeu. Al desembre, minuts després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pronunciés un discurs a l'hemicicle per tancar la presidència espanyola del Consell, es va poder sentir un gos bordant des de la tribuna de convidats. Va ser graciós perquè és conegut a les xarxes socials com a Perro Sánchez, mentre que Isabel Díaz Ayuso va aprofitar per afirmar que l'animal demanava la fi del mandat del president espanyol. Tanmateix, els qui més van bordar aquell dia van ser els eurodiputats del PSOE i del PP, que es van enganxar a crits abans de l'inici del discurs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!