PSOE i PP han portat la tensió de la política espanyola al ple del Parlament Europeu. Pocs minuts després d'entrar a l'hemicicle el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per obrir la seva intervenció de balanç de la presidència espanyola a la UE, la responsable del grup socialista, Iratxe García, s'ha encarat amb l'eurodiputat del PP Antonio López Istúriz. "Tu qui et creus que ets per insultar?", li ha retret la socialista a crits audibles des de la tribuna de premsa.

Sánchez ha entrat a l'hemicicle poc després de dos quarts de deu del matí. L'hemicicle estava pràcticament buit, però sí que eren presents els eurodiputats socialistes, que han acollit el president entre aplaudiments. La raó de l'enganxada, segons diferents fonts, hauria estat el fet que entre els eurodiputats que aplaudien hi hauria també assessors del grup parlamentari, la qual cosa està prohibida per les normes de l'Eurocambra. 

Istúriz s'ha dirigit a Iratxe García, que com a responsable del grup ocupa la primera filera dels escons, i li ha transmès la seva queixa. Ho ha fet "de males maneres" i amb insults pujats de to, segons testimonis de l'escena."Fills de puta", haurien estat les paraules del polític popular. I García, visiblement indignada, ha replicat a crits i gesticulant, mentre el popular ha tornat cap al seu escó.

Més enllà d'aquest episodi, la tensió i les protestes han continuat al llarg de tota la compareixença de Pedro Sánchez davant de l'hemicicle. Després d'una pluja de retrets dels eurodiputats de la dreta i l'extrema dreta, el president espanyol ha defensat la democràcia espanyola, que ha situat com a exemplar a Europa, i ha advertit que l'autèntic perill per a Europa és la ultradreta. Enmig de crits i protestes dels conservadors, Sánchez s'ha dirigit directament a Puigdemont per defensar l'amnistia i plantejar-li la necessitat de continuar avançant cap a una "normalització" de la situació a Catalunya. "Al senyor Puigdemont vull dir-li que està a les nostres mans aconseguir-ho", ha reblat.

De la seva banda, Puigdemont ha dirigit un advertiment a Sánchez, després que l'oficialitat del català no ha tirat endavant, tal i com havien pactat PSOE i Junts, aprofitant la presidència espanyola de la UE. "President Sánchez, les oportunitats s'han d'usar quan es presenten, si es deixen passar per por o incapacitat, les conseqüències no són agradables", ha advertit el polític independentista.

La coincidència de Sánchez i Puigdemont a les instal·lacions del Parlament Europeu ha aixecat una alta expectació als passadissos de la Cambra, intentant captar algun moment en què els dos polítics es trobessin cara a cara.