Una de les imatges de l'apassionant final d'aquest Mundial, més enllà de la victòria argentina i la coronació de Leo Messi, és la del president francés Emmanuel Macron, consolant en repetides ocasions l'estrella de la selecció francesa, Kylian Mbappé, que després de fer quatre gols, no havia aconseguit que el seu país revalidés el títol. Macron sortia a la pantalla cada cop que aquest jugador marcava, celebrant-ho de manera eufòrica, amb la derrota va baixar a la gespa, després era a l'escenari entregant les medalles i finalment va visitar els jugadors al vestidor. La seva omnipresència, però, tenia un preu, que ja ha estat revelat i ha causat indignació a França, no només per la despesa econòmica, sinó també per la petjada mediambiental per part d'una persona que es declara ecologista. Concretament, la publicació francesa Le Point xifra en 31 anys de salari mínim  (501.000 euros, segons els seus càlculs) la despesa total de Macron per haver assistit a la semifinal i la final del Mundial. 

 A més, també cal tenir en compte la petjada ecològica d'aquests desplaçaments presidencials per arribar fins a Qatar, que xifren en 480 tones de l'equivalent al CO2. Aquesta elevada xifra es correspon a 53 anys de despesa energètica d'un francès, segons la revista Le Point. Els viatges es van fer amb un Airbus 330 i el Falcon 7x. Aquesta xifra desproporcionada xoca amb una piulada que va fer el mateix Emmanuel Macron celebrant l'acord de la COP15 a Mont-real: "Amb la nostra mobilització, França i la Unió Europea van aconseguir el suport de tothom. Països d'arreu del món se sumen a la nostra crida per protegir el 30% de la terra i els oceans i per mobilitzar, per al 2030, 30.000 milions de dòlars anuals per donar suport als països en desenvolupament en aquest sentit", celebrava en diferents piulades. Les respostes crítiques no es van fer esperar, amb molta gent denunciant la seva presència, no només per la despesa que això suposa, sinó també pel fet de blanquejar un règim com el de Qatar. 

Cal tenir en compte, a més, que els desplaçaments de Macron no van ser només París-Doha. Concretament, quan va tornar de la semifinal contra el Marroc va fer escala a Brussel·les per poder participar al Congrés Europeu del 15 de desembre. Dos dies després, va tornar a marxar des de París fins a la capital de Qatar, però de tornada va fer escala a Jordània i Egipte.

El comportament “inapropiat” de Macron

A més, des dels partits de l'oposició al govern francès van titllar Macron de "vergonya internacional" pels gestos de suport a tota la selecció francesa després de la seva derrota, però especialment a l'estrella i el golejador de l'equip, Kylian Mbappé. De fet, el recull d'imatges que va penjar la seva fotògrafa personal a les xarxes, l'únic jugador que hi apareix és el jove davanter. Amb tot, els rivals polítics del president francès han criticat un comportament “inapropiat” i deixant clar que Mbappé se sentia incòmode per la seva presència i s'intentava allunyar de Macron cada cop que apareixia al seu costat, per aparèixer a les fotos i a les televisions d'arreu del món. Aquesta percepció va ser compartida per moltes de les persones que miraven la final en directe, tal com va quedar reflectit amb milers de comentaris a les xarxes.