La COP15, conferència organitzada per l'ONU sobre la biodiversitat, ha acabat amb un acord inèdit: uns 200 països han acordat protegir el 30% de la biodiversitat de les àrees terrestres i marítimes. Es tracta de l'objectiu principal d'aquesta cimera que ha tingut lloc a Mont-real, el Canadà. Malgrat ser un dels objectius, els darrers dies semblava impossible signar aquest acord, molts Estats mostraven reticències i les esperances de tancar aquest tracte s'esvaïa. Finalment, hi ha acord, el qual segueix sent polèmic. 

Segons The Guardian, diversos Estats africans han mostrat objeccions aquest acord, que ha estat batejat 30 per 30, en referència a la protecció del 30% de la biodiversitat del món l'any 2030. Qui ha impulsat aquesta iniciativa ha estat la Xina, tanmateix, alguns països han acabat per no signar l'acord. Per exemple, els Estats Units o el Vaticà.  Tot i no ser a gust de tothom, aquest acord marca un gran avenç en la defensa de la biodiversitat. Després de tancar les negociacions in extremis, ara tocarà a veure si la seva ampliació és la desitjada. Aquest pacte es dona sota l'advertència dels científics que apunten que els humans som els responsables de l'inici de la sisena extinció massiva de la història de la Terra.

Detalls de l'acord 30 per 30

El mateix acord marca unes pautes que s'han de complir per protegir la biodiversitat de tot el planeta. Per exemple, s'explicita que cal mantenir, millorar i restaurar els ecosistemes, inclosa la detenció de l'extinció d'espècies i el manteniment de la diversitat genètica de les poblacions d'animals salvatges. També es fixa que els Estats han de promoure un "ús sostenible" de la biodiversitat. És a dir, assegurar que les espècies i els hàbitats puguin oferir els serveis que proporcionen a la humanitat, com ara menjar i aigua neta, sense ser destruïts.

A més, l'acord recull que cal garantir l'accés als beneficis que ofereix la natura de manera justa, equitativa i protegint els drets dels pobles indígenes. Finalment, un altre dels punts destacats d'aquest acord és el que demana garantir que els diners per dur a terme aquestes polítiques arribin a tot arreu, fins i tot a aquells Estats que tenen menys pressupost per poder protegir la seva biodiversitat. 

El problema del finançament

En les negociacions, un dels grans esculls va ser el finançament de l'acció per la protecció de la biodiversitat. Hi ha Estats que malgrat que tenen una gran diversitat de naturalesa i espècies no tenen els recursos per poder garantir la protecció acordada. D'aquesta manera es preveu mobilitzar 500.000 milions de dòlars en subvencions per assolir l'objectiu 30 per 30.