El fred no ha estat un impediment perquè desenes de milers de persones sortissin al carrer a veure la desfilada que s'ha fet a Nova Delhi per commemorar el dia nacional. La desfilada ha servit per mostrar la capacitat de defensa i també el patrimoni cultural del país.

🤝 Egipte vol refer ponts amb l'Índia: què se'n pot esperar?
 

El president egipci, Abdel Fattah El-Sissi, ha assistit com a convidat oficial a l'esdeveniment del Dia de la República de l'Índia, que va marcar l'aniversari de l'adopció de la constitució del país el 26 de gener del 1950, gairebé tres anys després que aconseguís la independència del domini colonial britànic. 

Uns 144 membres i un contingent de marxa de l'exèrcit egipci també s'han unit als batallons de l'exèrcit i la policia indis a la desfilada. Vestits de gala per a El-Sissi, acompanyat pel president indi, Droupadi Murmu, i el primer ministre Narendra Modi, que anava amb un turbant que simbolitzava els colors tradicionals hindús.

Desenes de dones, homes, escolars i ballarins amb diferents colors han realitzat danses culturals i fusió. Durant la desfilada, a més, hi ha hagut canons, tancs, míssils de creuer supersònics, míssils antitancs i vehicles blindats de transport. L'exhibició de múscul ha durat uns 90 minuts, i ha acabat amb una desfilada aèria amb 75 avions de combat, transport i helicòpters. 

La presència d'Egipte a la desfilada índia 

L'Índia tradicionalment convida líders estrangers a presenciar la desfilada. L'expresident francès Francois Hollande va ser el convidat d'honor el 2016 i l'expresident nord-americà Barack Obama el va veure el 2015. Deu líders del sud-est asiàtic van veure la desfilada el 2018. Però enguany, la invitació d'Egipte té una importància especial.

El-Sisi ha iniciat una visita de tres dies a l'Índia per reforçar les relacions entre ambdós països. El president egipci vol refer els ponts amb un aliat històric, tot just en el moment en què El Caire s'enfronta a una greu crisi econòmica i mira cap a l'est a la recerca d'ajuda o d'un pont en suspensió. S'espera que les dues parts firmin una sèrie d'acords que inclouen impulsar el comerç, l'agricultura, la tecnologia i la defensa.

L'amistat entre Índia i Egipte

L'amistat entre Egipte i l'Índia no és nova. Al llarg del temps, tots dos països han anat evolucionant. L'Índia està interessada a profunditzar la relació amb El Caire, a causa de la influència cultural i política que Egipte, el país àrab més poblat, ha exercit tradicionalment en la regió. I, per altra banda, Egipte, una veu simbòlicament important al món musulmà, ha evitat en gran manera adoptar una postura crítica sobre les qüestions de drets humans al Caixmir.

Sobre el cap d'El-Sissi, evidentment, hi haurà la crisi econòmica per la qual està passant Egipte, incloent-hi l'alta inflació, una moneda en caiguda lliure i un rescat del Fons Monetari Internacional, que s'espera que provoqui danys socials i polítics força significatius.

 

Imatge principal: desfilada militar a Nova Delhi / Efe