Sis joves de Hong Kong han revolucionat la política de la regió i han fet posar el govern de Pequín en alerta. Es tracta de sis nous diputats de la cambra legislativa, d'un total de 70, que van ser escollits aquest diumenge a les urnes i que reclamen, entre d'altres, poder decidir si l'illa ha de ser independent de la Xina continental. 

Entre ells hi ha Nathan Law, un dels líders estudiantils que va encapçalar les massives protestes de la 'Revolució dels Paraigües' l'any 2014, on milers de ciutadans van sortir als carrers de la ciutat per demanar més democràcia. Les imatges d'aquella protesta van fer la volta al món i va fer trontollar l'estabilitat del país, fet que va fer reaccionar al govern amb fortes mesures repressores. 

Un referèndum d'independència

Els diputats que a partir d'ara ocuparan cadires a la cambra legislativa són fills d'aquella revolució. Entre les seves propostes hi ha la d'aconseguir una major autonomia del govern de Pequín o la defensa del dret a votar en un referèndum si Hong Kong s'ha d'independitzar de la Xina Continental en uns 10 o 20 anys. Tot i això, Law assegura que no busca la independència, sinó permetre que els 7 milions d'habitants de Hong Kong tinguin dret a l'autodeterminació.

Aquesta ex colònia britànica és des del 1997 una regió administrativa dependent de la República Popular de la Xina i ja compta amb més llibertats que la resta del país, com per exemple, un parlament propi i un sistema de partits que trien en una assemblea autònoma mitjançant eleccions democràtiques. Tot i això, dels 70 seients de la cambra legislativa només 40 són triats directament pels votants. Els altres 30 escons són triats per diversos grups de negocis i professionals.

Es pot ser independentista a la Xina?

Al govern autoritari de la Xina, com era d'esperar, no li ha agradat gens que aquests joves aconseguissin entrar al parlament i ja ha advertit que es "castigaran" els moviments independentistes. Des de Pequín adverteixen que el seu plantejament viola la Constitució xinesa i les lleis de la regió autònoma de Hong Kong. 

Els polítics hauran de jurar el càrrec el proper 1 d'octubre i, serà en aquest moment, quan tots ells hauran de fer un jurament de la Llei Fonamental, una mena de constitució de Hong Kong que descriu la regió com una part de la Xina, i és aquesta llei la que estarien incomplint si duguessin a terme accions a favor de la independència. A més, el cap del Govern de Hong Kong actual, Leung Chunying, ja va anunciar mesures contra els moviments independentistes.

Més oposició

La votació d'aquest diumenge a Xina va registrar una participació rècord. Un 58% dels electors van acudir a les urnes, el que va suposar la participació més alta des que el 1997 es va aprovar que la Gran Bretanya retornés Hong Kong a la Xina.

A més, la irrupció d'aquests joves activistes al Parlament ha comportat l'augment de la minoria de bloqueig dels partits de l'oposició, que han passat de 27 a 30 diputats. Tot i que els pro-Pequín tindran majoria, amb 40 seients, l'oposició tindrà prou pes com per frenar algunes de les propostes de l'Executiu, que necessiten una majoria de dos terços per ser adoptades pel Parlament.