La marxa en memòria d'Adama Traoré, el jove negre de 24 anys que va morir el 2016 després de ser detingut per la policia francesa, ha reunit aquest dissabte a París prop d'un miler de persones, a pesar que l'acte havia estat prohibit per les autoritats franceses pel temor a nous incidents a la capital. Així, un any més, la família de Traoré ha recordat la mort d'aquest jove francès sota custòdia policial, en una mobilització on s'han registrat alguns incidents i detencions. 

El prefecte de policia de Val-d'Oise va decidir aquest divendres prohibir la marxa anual per Traoré per por a viure una nova nit d'aldarulls, després dels greus disturbis arreu de França per Nahel, el noi de 17 anys que va morir en mans d'un policia. Tanmateix, els membres de l'associació Justícia per a Adama han decidit tirar-la endavant i l'han convocat aquest dissabte a la plaça de la República, congregant gairebé un miler de persones. Finalment, la policia no ha impedit la celebració d'aquest acte, on ha assistit la família del jove mort fa set anys, envoltada de periodistes davant l'expectació creada. Issa Traoré, germana d'Adama i cap visible de l'associació que organitza cada any la concentració, ha exigit, un cop més, justícia pel seu germà i una condemna pels tres gendarmes que el van detenir. Posteriorment, s'ha dirigit als manifestants, a qui ha demanat "deixar el lloc sense violència i tornar a casa".

La germana d'Adama Traoré, Issa Traoré, durant la marxa / Foto: Efe
La germana d'Adama Traoré, Issa Traoré, durant la marxa / Foto: Efe

Incidents i detencions

Tot i aquesta crida a la calma, s'han registrat diversos incidents al final de l'acte, després que la policia detingués alguns dels assistents. La prefectura de policia de París ha confirmat dues detencions, una d'elles la de Youssuf Traoré, germà d'Adama i d'Issa, per "violència" contra els agents. Diversos periodistes han acusat les forces de seguretat de copejar-los i destruir el material mentre captaven el moment d'aquests arrestos. A banda, la prefectura també ha iniciat "un procediment judicial" contra l'organitzadora de la concentració, Issa Traoré, per presumpte delicte de "manifestació no declarada", ja que la mobilització no havia estat autoritzada per les autoritats pertinents.

Altres manifestacions a França

Aquest mateix dissabte, també s'han celebrat diverses marxes en algunes ciutats de França, com és el cas de Marsella o Estrasburg, per protestar en contra la violència policial. Aquestes manifestacions són conseqüència encara de la mort del menor d'edat Nahel pels trets d'un agent el passat 27 de juny, que va provocar una greu onada de disturbis durant sis nits a barris i municipis de tot el país. Aquestes concentracions, convocades per La Francia Insumisa, han aconseguit reunir només uns centenars de persones en cadascuna de les convocatòries.