Les autoritats franceses han prohibit la marxa anual en memòria d'Adama Traoré, un jove negre de 24 anys que va morir sota custòdia policial el 2016, provocant un esclafit d'ira i una batalla judicial per part dels advocats. El govern francès encara s'està recuperant de sis nits de disturbis després que Nahel, un jove de 17 anys d'origen algerià, fos assassinat a trets per la policia durant un control de trànsit a Nanterre, als afores de París. Es van produir més de 23.000 incendis mentre grups de joves s'enfrontaven amb la policia i llançaven focs artificials contra els agents, 12.000 vehicles van ser incendiats, més de 2.000 edificis públics van resultar danyats i botigues i supermercats van ser saquejats.

La marxa de dissabte en record de Traoré, que la seva família al·lega que va ser llançat a terra pels agents i que va morir asfixiat, ha estat prohibida pel prefecte de policia de Val-d'Oise. L'oficina del prefecte va al·legar possibles problemes per a l'ordre públic a les ciutats de Persan i Beaumont-sur-Oise, que havien patit disturbis després de la mort de Nahel, inclòs un incendi a l'ajuntament de Persan. L'oficina del prefecte ha afirmat que hi havia el risc que apareguessin "elements disruptius".

Però els membres de la campanya de justícia per Traoré, que va donar suport a la mare de Nahel a Nanterre la setmana passada, han dit que prohibir la marxa de dissabte podria empitjorar les tensions per la presumpta brutalitat policial i el racisme si es veia que s'impedia una manifestació pacífica per la justícia. Han insistit que la marxa s'havia fet pacíficament cada any durant set anys. El comitè organitzador ha dit que la marxa d'Adama Traoré és una "commemoració preciosa i necessària per a les nostres famílies i per a tots aquells que defensen la igualtat i volen acabar amb la impunitat policial".

Una prohibició per decisió política?

El cas de Traoré, i la campanya de justícia liderada per la seva germana Assa Traoré, s'ha convertit en simbòlica a França. En els darrers anys, de vegades se l'ha anomenat el "George Floyd francès", en comparació amb el cas nord-americà del 2020 d'un home negre desarmat que va morir per asfíxia després que un oficial blanc li posés el genoll al coll. No hi ha hagut acusacions en el cas Traoré, que la família vol portar a la justícia.

Diversos grups de l'esquerra, des dels sindicats fins al partit d'esquerra radical de Jean-Luc Mélenchon, La France Insoumise, van donar suport a la marxa de Traoré i havien d'assistir-hi. Clémentine Autain, diputada de La France Insoumise, ha assegurat que la prohibició era una decisió política. I ha afegit: "És irresponsable per part del govern prohibir aquestes formes d'expressió democràtiques i pacífiques".