Hunter Biden, fill del president nord-americà, Joe Biden, ha estat imputat aquest dijous de tres càrrecs relacionats amb la compra i possessió d'armes, que és il·legal quan es tracta d'una persona amb addiccions. Segons l'escrit d'acusació, el 12 d'octubre de 2018 o en una data propera a aquell dia, Hunter Biden va comprar una pistola, una Colt Cobra de calibre 38, i va mentir al venedor en lliurar-li un certificat que estipulava que no era consumidor il·lícit ni addicte a estimulants, estupefaents o altres substàncies controlades. "Sabia que aquesta declaració era falsa i fictícia", apunta el document, que també retreu al fill del mandatari que mentís sobre les seves addiccions en la informació que havia de quedar registrada en la llicència federal d'armes de foc (FFL, per les seves sigles en anglès).

Armes i addiccions

Amb un tercer càrrec, s'acusa també Hunter Biden de posseir una arma de foc sabent que era il·legal per les seves addiccions. Específicament, al certificat que els compradors d'armes han d'omplir es pregunta al comprador si és "usuari il·legal de, o addicte a la marihuana o qualsevol depressiu, estimulant, narcòtic o qualsevol altra substància controlada". S'adverteix també que "l'ús o possessió de marihuana continua sent il·legal sota la llei federal, independentment de si s'ha legalitzat o despenalitzat amb finalitats mèdiques o d'esbarjo en l'estat" en el qual aquesta persona resideixi. Aquest registre de transacció deixa clar que la informació proporcionada s'utilitzarà per determinar si la llei Federal o Estatal prohibeix a aquesta persona rebre una arma de foc, o si li veta la seva venda o disposició.

Podria anar a la presó

El Departament de Justícia ha indicat en un comunicat que, en cas de ser condemnat pels tres càrrecs, Hunter Biden pot rebre un màxim de 25 anys de presó. La seva nota afegeix que les sentències que solen dictar-se en els delictes federals normalment són inferiors a la pena màxima contemplada.

Al capdavant de les indagacions hi ha hagut David Weiss, el fiscal federal de Delaware, que a mitjans d'agost va ser nomenat pel secretari de Justícia dels Estats Units, Merrick Garland, fiscal general encarregat del cas.

Hunter Biden haurà de comparèixer davant de la cort per a la lectura formal dels càrrecs, però segons la CNN encara no s'ha fixat una data. Aquesta cadena va indicar que actualment es troba a Califòrnia. La imputació del gran jurat del districte de Delaware no esmenta l'altre delicte pel qual també estava investigat, la declaració irregular d'impostos.

Trump treu profit de la situació

Els republicans, liderats per Donald Trump, han utilitzat la investigació contra Hunter Biden per sembrar dubtes sobre els seus negocis a l'estranger i per descriure la família del mandatari com a corrupta.

Les indagacions contra Hunter Biden es van obrir el 2018 durant el mandat de Trump i els conservadors s'hi han basat per atacar el president demòcrata, que acusen de no haver fet cap esforç per portar aquesta indagació fins al final. Aquest dimecres el líder de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, va ordenar obrir una investigació de judici polític contra el president acusant-lo precisament d'aprofitar els seus vincles polítics per intervenir en els negocis del seu fill i beneficiar-se d'ells, acusacions refutades de forma reiterada per la Casa Blanca.