El líder republicà Kevin McCarthy ha encarregat una investigació de judici polític contra Joe Biden, per suposadament protegir els negocis del seu fill Hunter Biden —acusat d'haver amassat una fortuna mitjançant acords comercials amb empreses estrangeres. Concretament, el president de la Cambra de Representants nord-americana ha ordenat obrir la investigació contra el president dels Estats Units amb l'objectiu d'obtenir registres bancaris i altres documents tant del dirigent com del seu fill. Es tracta del primer pas per a un possible judici polític o impeachment, que té poques opcions de prosperar.

En una roda de premsa aquest dimarts, McCarthy ha assegurat que Biden "ha mentit sobre els negocis de la seva família a l'estranger" i que ha tingut trucades, sopars i reunions amb els socis comercials del seu fill. Aleshores, ha considerat que la investigació és el següent "pas lògic" a les indagacions impulsades pels republicans des que van recuperar al gener el control de la Cambra de Representants després de les eleccions de mig mandat el novembre del 2022.

Un 'impeachment' sense futur

Per què diem que el possible impeachment té poques opcions de prosperar? Perquè les resolucions de judici polític han de ser validades pel ple de la cambra, on no està clar encara que McCarthy tingui el suport de republicans moderats de la seva bancada. En cas de tirar endavant, s'arribaria al Senat —qui té la potestat per fer aquesta mena de judicis i està sota control demòcrata, de manera que la possibilitat que prosperi és limitada. L'expresident Donald Trump ja va sobreviure a dos judicis polítics després de ser acusat d'abús de poder i obstrucció al Congrés per pressions a les autoritats ucraïneses per perjudicar a la família Biden.

Sigui com sigui, el president de la Cambra de Representants ha assegurat que la família Biden ha guanyat fins a 20 milions de dòlars gràcies a acords comercials des que ocupen el Despatx Oval. "Malgrat aquestes serioses acusacions, sembla que la família Biden ha rebut un tracte especial per part de l'Administració. (...) No he pres aquesta decisió a la lleugera. Independentment del teu partit i de qui hagis votat, aquests fets han de preocupar a tots els nord-americans. La població ha de saber que les oficines públiques no estan a la venda i que el govern federal no ha de ser fet servir per tapar les accions d'un familiar", ha indicat. 

Les acusacions de McCarthy contra Biden

En aquesta línia, McCarthy ha animat el president i el seu equip a cooperar totalment amb la investigació: "Estem compromesos amb obtenir respostes per als nord-americans, ni més, ni menys. Anirem allà on les proves ens portin". Segons les seves dades, el Departament del Tresor "té més de 150 transaccions que impliquen la família Biden i altres socis de negocis que van ser marcats com a activitat sospitosa pels bancs nord-americans". La compareixença ha tingut lloc en el primer dia d'activitat a la Cambra Baixa després del recés d'estiu.

La investigació la liderarà el president del Comitè de Supervisió i Responsabilitat de la Cambra, James Corner, en coordinació amb el president del Comitè Judicial, Jim Jordan, i el president del Comitè de Mitjans i Arbitris, Jason Smith. Tanmateix, els demòcrates tenen clar que no trobaran res. El portaveu de la Casa Blanca per a supervisió i investigacions, Ian Sams, ha assegurat a Twitter que la Cambra ha investigat Biden "durant nou mesos i no ha trobat evidència d'irregularitats". "Els seus propis membres del Partit Republicà ho han dit. Va prometre fer una votació per obrir un judici polític. Ara ha canviat d'opinió perquè no té suport. La política extrema en el seu pitjor moment", ha afegit.