El drama a l'hospital Al-Shifa, el més gran de Gaza, no s'ha acabat encara. Centenars de pacients, entre ells bebès, estan atrapats mentre les tropes israelianes i els militants de Hamàs participen en intensos combats just a fora. L'hospital és un complex extens d'instal·lacions mèdiques a la ciutat de Gaza, situat a uns 500 metres de la costa i d'una important carretera que va de nord a sud. Es tracta d'un edifici de sis plantes. Hi ha aproximadament entre 600 i 900 llits i milers de treballadors i era un dels hospitals més importants en relació amb la prestació de serveis, que altres hospitals no podrien donar. Ara, però, s'ha convertit en un refugi per als desplaçats i pels continus bombardejos israelians.

Per què hi ha combats a les portes de l'hospital?

Israel assegura que Hamàs ha construït un quadre d'operacions en búnquers i túnels sota l'hospital, fent servir l'edifici, els pacients i personal de l'hospital com a escut humà. Així constata que després dels atacs sorpresa a Israel, els líders de Hamàs s'haurien atrinxerat sota l'edifici de l'hospital. 

Si hi ha proves o no sobre aquestes afirmacions és més difícil de demostrar. Un portaveu de les forces israelianes hauria constatat fa uns dies una fotografia amb elements militars marcats. En imatges que suposadament pertanyen a un interrogatori, un militant de Hamàs capturat el mes passat va descriure com Hamàs s'havia amagat als hospitals. Israel també hauria publicat altres proves que demostren l'existència de túnels a prop o dins d'instal·lacions mèdiques a Gaza. 

Per la seva banda, Hamàs i el personal sanitari han negat aquestes afirmacions, dient que es tracta de propaganda feta servir per justificar atacs a instal·lacions de salut. Ghassan Abu-Sittah, un metge britànic que treballava allà, descriu aquestes afirmacions d'Israel com "una excusa extravagant", segons destaca el The Guardian.

Les condicions a l'hospital

Milers de persones han intentat fugir ja de l'hospital, però alguns treballadors haurien afirmat que els pacients ja estan morint per l'escassetat d'energia, medicaments i subministraments diversos. Els equips que salven vides, com per exemple les incubadores, tampoc funcionen sense combustible. Se sap que uns 32 pacients ja haurien mort, segons ha informat el Ministeri de Salut de Gaza.

Actualment, hi ha entre 600 i 650 pacients hospitalitzats, i entre 200 i 500 membres del personal sanitari i treballadors de l'hospital. També se sap que hi ha unes 1.500 persones que buscaven refugi i ara s'han quedat atrapades a l'hospital, segons ha destacat la mateixa Organització Mundial de la Salut a través de Twitter. 

L'exèrcit d'Israel ha afirmat que ofereix corredors segurs perquè la gent surti de l'hospital, però treballadors de l'hospital han dit que el complex sanitari està rodejat de trets i combats constants. 

Les solucions per acabar amb els combats intensos a les portes de l'hospital

L'exèrcit d'Israel podria intentar obrir-se pas i entrar a l'hospital, però això comporta riscos polítics i diplomàtics. Hamàs podria decidir retirar-se de la ciutat de Gaza, encara que aquest escenari, tal com destaca el The Guardian, és poc probable. Un alto el foc permetria a organitzacions humanitàries organitzar una evacuació de les persones que estan atrapades a l'hospital. 

El mateix diari britànic constata que Al-Shifa ja no és un hospital per a Israel, sinó més aviat un complex on s'amaga Hamàs. Paral·lelament, per a Hamàs, l'hospital s'ha convertit en un símbol de l'organització per lluitar i plantar cara a l'enemic. 

Segons les autoritats palestines, més d'11.000 persones han mort a conseqüència dels bombardejos i prop del 40% són nens. Com a dada, el mateix mitjà britànic constata que la meitat de la població de Gaza s'ha quedat ja sense casa. 

 

Imatge principal: persones rescatades després del bombardeig a Khan Younis, al sud de Gaza / Efe

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!