Israel va avançant a Gaza. Així, les forces israelianes han arribat ja a les portes de l'hospital més gran de Gaza mentre centenars de pacients, entre ells desenes de nadons, estan atrapats al seu interior. Milers de persones han fugit de l'hospital al-Shifa a la ciutat de Gaza, però n'hi ha que no han pogut. Molts d'altres, segons han destacat funcionaris, estan morint a causa de l'escassetat d'energia enmig d'intensos combats entre les tropes israelianes i militants de Hamàs. Alguns equipaments, com ara les incubadores, no poden funcionar sense combustible ni generadors. 

Gairebé 32 pacients, incloent-hi tres nadons prematurs, han mort els últims tres dies, segons ha dit el Ministeri de Salut de Gaza, dirigit per Hamàs. L'exèrcit israelià ha dit que està proporcionant corredors segurs perquè la gent pogués fugir del nord i marxés cap al sud, però treballadors de l'hospital han dit que el complex hospitalari està envoltat de combats i trets. 

Els combats s'han concentrat en un cercle cada vegada més estret, al voltant de les portes de l'hospital, des que l'exèrcit va entrar a Gaza, després que militants de Hamàs matessin almenys 1.200 persones i segrestessin 240 ostatges a Israel en un atac sorpresa el 7 d'octubre. 

Israel assegura que membres de Hamàs estan amagats a l'hospital

L'exèrcit d'Israel ha dit repetidament que Hamàs opera des dels búnquers sota de Shifa. Malgrat tot, Hamàs ho ha negat i també el personal de l'hospital. Hi ha entre 600 i 650 pacients hospitalitzats a Shifa, així com entre 200 i 500 treballadors sanitaris i unes 1.500 persones desplaçades que busquen refugi, segons informació compartida amb l'Organització Mundial de la Salut, segons ha publicat a Twitter. 

El cap de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha destacat en una publicació que Shifa “ja no funciona com a hospital”. Així, ha destacat que “tràgicament, el nombre de morts de pacients ha augmentat significativament. El món no pot romandre en silenci mentre els hospitals, que haurien de ser refugis segurs, es transformen en escenaris de mort, devastació i desesperació”.

No hi ha xifra de morts actualitzades

Muhammed Zaqout, director dels hospitals de Gaza, ha dit aquest diumenge que el Ministeri de Salut no ha pogut actualitzar el nombre de morts des del divendres perquè els metges no poden arribar a les zones més afectades pels bombardejos israelians. En aquest sentit, l'ONU ha destacat que "el 12 de novembre, per segon dia consecutiu, després del col·lapse dels serveis i les comunicacions als hospitals del nord, el Ministeri de Salut de Gaza no ha actualitzat les xifres de morts". 

4.300 atacs sobre Gaza

Les Forces de Defensa d'Israel han publicat una actualització de la seva operació militar a Gaza, dient que han realitzat 4.300 atacs fins ara. D'aquesta manera, asseguren haver malmès "aproximadament 300 túnels" i "aproximadament 3.000 llocs d'infraestructura terrorista". La campanya d'Israel es va iniciar el 7 d'octubre després de la massacre de Hamàs a la frontera d'Israel, que va matar 1.200 israelians. El ministeri de salut dirigit per Hamàs a Gaza ha afirmat que l'acció militar d'Israel a la Franja de Gaza ha matat més d'11.000 palestins, inclosos més de 4.000 nens. Els periodistes no han pogut comprovar de manera independent les xifres de víctimes que s'emeten durant el conflicte.

Gaza, una ciutat devastada 

La ciutat de Gaza, capital i principal urbs de l'enclavament, "s'enfronta a una situació crítica amb escombraries i aigües residuals generalitzades" que impregnen els seus carrers. Així ho ha denunciat aquest dilluns l'Ajuntament, mentre alerta d'una creixent crisi humanitària. Els bombardejos israelians que han devastat la ciutat, sumats a l'ofensiva terrestre per prendre'n el control, "han empitjorat la situació a mesura que es produeixen focs que envolten zones i provoquen angoixa als residents" que segueixen a l'urbs.

"Per agreujar el problema, la restricció d'Israel al transport de combustible des del sud exacerba encara més l'escassetat", i cada vegada hi ha menys electricitat i "l'amenaça imminent de brots de malalties" per estar "els sistemes de sanejament compromesos". Davant d'això, les autoritats municipals diuen que estan al límit i necessiten "assistència immediata" per "salvaguardar la salut pública i prevenir l'escalada d'una possible crisi sanitària".