La Policia de Hong Kong planeja comptar amb 3.000 agents antiavalots de guàrdia per impedir qualsevol concentració il·legal en record de la matança de Tiananmen, de la que el proper dia 4 es compleixen 32 anys, ha informat avui el diari hongkonguès South China Morning Post. Segons el rotatiu, serà el desplegament més important d'agents de manera preventiva des de començament d'any.

Entre els llocs que comptaran amb més vigilància hi haurà el cèntric parc Victoria (tradicional lloc de congregació per a la vigília de Tiananmen a Hong Kong) i els voltants del Museu del Quatre de juny, clausurat temporalment tres dies després de la seva reobertura, ja que les autoritats van al·legar aquest dimarts suposats problemes amb la llicència d'operació del centre.

Per segon any consecutiu, la multitudinària vigília convocada per l'Aliança de Hong Kong de Suport a Moviments Patriòtics Democràtics de la Xina (HKA, per les seves sigles en anglès) no va comptar amb el vistiplau de les autoritats, que van argüir que la situació pandèmica no permet realitzar-la amb seguretat.

26 detinguts l'any passat

Malgrat la prohibició de l'any passat, unes 20.000 persones es van reunir al parc Victoria, després del que 26 activistes i opositors van ser detinguts i alguns d'ells han estat ja sentenciats a penes de presó.

Les manifestacions de Tiananmen es van iniciar a mitjans d'abril de 1989 arran del dol pel llavors recentment mort exsecretari general del Partit Comunista de la Xina Hu Yaobang, exponent de l'ala aperturista, i els participants van ser inicialment universitaris que demanaven reforma política i el final de la corrupció desencadenada amb l'obertura econòmica iniciada en la dècada anterior.

La repressió a aquestes protestes, a les que progressivament es van anar unint treballadors i fins i tot funcionaris xinesos, i en les que es va acabar demanant la democratització del règim, van deixar un nombre encara desconegut de manifestants morts en mans de l'Exèrcit, els efectius del qual també van patir diverses baixes.

El Museu del Quatre de juny de Hong Kong, dedicat a la memòria de la matança de Tiananmen de 1989 a Pequín, va tancar dimarts, tres dies després de la seva reobertura, per suposats problemes amb les llicències. L'HKA, responsable del museu, va detallar en un comunicat que el centre va rebre la inèdita visita de funcionaris del departament d'alimentació i higiene mediambiental, els qui van al·legar que el museu mancava de la llicència adequada per operar. Així les coses, els gestors del museu van decidir "que feia falta assessoria legal sobre aquest assumpte", així com "la clausura temporal, fins i tot nou avís" a fi de "protegir la seguretat dels empleats i els visitants" enmig d'una "difícil situació política".

Segons l'HKA, més de 550 persones van visitar el museu durant els tres dies que va romandre obert.

 

Imatge principal: Acte de tribut a les víctimes de Tiananmen en Hong Kong / Efe