Desenes de milers de ciutadans de Hong Kong han format aquest divendres una cadena humana que ha enllaçat diversos districtes del centre financer asiàtic en una nova acció prodemocràcia. La reivindicació ha commemorat la cadena formada fa just 30 anys a les repúbliques bàltiques a favor de la independència de l'URSS i ha emulat la via catalana del 2013.

A les vuit del vespre, les 12 del migdia a Catalunya, milers de ciutadans s'han reunit als carrers a prop d'estacions de metro fent tres files a l'illa de Hong Kong, a Kowloon, i als Nous Territoris i s'han agafat de les mans formant el "Camí de Hong Kong".

Cadena Humana Hong Kong - EFE

L'acció, organitzada pels internautes a través de LIHKG, ha estat pacífica i s'ha sumat a les protestes antigovernamentals que estan suposant la crisi política més important en dècades a l'urbs.


La protesta d'avui s'ha assimilat al "Camí Bàltic". o la "Cadena Bàltica", del 23 d'agost de 1989, a través de la qual dos milions de persones d'Estònia, Letònia i Lituània es van unir i van formar una fila infinita contra l'ocupació soviètica en la mateixa data ara fa 30 anys.

Ja fa tres mesos que Hong Kong viu multitudinàries protestes en rebuig d'un projecte de llei d'extradició presentat per les autoritats locals que permetria el lliurament de sospitosos a jurisdiccions sense acords previs com la Xina continental.

Tot i així, les protestes han anat evolucionant en les últimes setmanes cap a demandes més àmplies sobre els mecanismes democràtics de la ciutat.

Sota el model Un país, dos sistemes, el Govern xinès es va comprometre a salvaguardar l'autonomia de Hong Kong i a respectar una sèrie de llibertats de què no gaudeixen els ciutadans de la Xina continental fins a 2047, després de recuperar la sobirania del territori de mans britàniques.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat