L'aeroport internacional de Hong Kong, un dels més freqüentats d'Àsia, s'ha despertat aquest dimarts amb més de 300 vols cancel·lats, després que dilluns hi hagués una cancel·lació massiva perquè milers de manifestants van bloquejar la facturació en una de les seves terminals.

"A les 08.00 hora local, 160 vols de sortida i 150 d'arribada, previstos entre la mitjanit de dilluns i les 23.55 de dimarts, estaven cancel·lats", ha assegurat el diari hongkonguès South China Morning Post. No obstant això, segons la radiotelevisió hongkonguesa RTHK pot ser que surtin "alguns vols cap al Japó i Austràlia".

Aerolínies com Cathay Pacific han demanat als seus viatgers que posposin qualsevol tipus de viatge des de Hong Kong que no sigui essencial, i va indicar que operarà alguns vols per a passatgers en trànsit.

Per la seva part, les autoritats aeroportuàries van demanar als viatgers que comprovessin la informació sobre els seus vols a internet abans de dirigir-se a l'aeroport i que no ho fessin si el seu vol no estava confirmat.

Alguns manifestants continuen a les terminals

Les escenes de llargues cues i aglomeracions van continuar dimarts al matí a l'aeroport, que intentava recuperar-se de la protesta de dilluns, en la qual els manifestants amb les seves accions van intentar cridar l'atenció sobre el que consideren brutalitat policial a l'hora de dispersar les protestes a la ciutat.

"Porto 14 hores a l'aeroport, però per sort no m'ha fet saltar els meus plans ja que només sóc aquí per acompanyar a la meva mare en un viatge de feina", ha assegurat al diari South China Morning Post la taiwanesa Chang Ya-iuan. El seu vol estava previst per a les 16.00 hora local de dilluns, i va ser posposat dues vegades abans de ser cancel·lat.

Aquest matí només alguns manifestants romanien a les terminals.

hong kong efe

Com s'ha arribat fins aquí?

Aquesta situació arriba després que Hong Kong registrés el seu desè cap de setmana consecutiu de protestes, que van començar amb l'oposició a una controvertida proposta de llei d'extradició però que han evolucionat cap a una sèrie de demandes de millora dels mecanismes democràtics de la ciutat.

Tanmateix, la violència entre la policia i alguns manifestants és cada vegada major, en una espiral que ha anat en augment amb la successió de les marxes de protesta.

En una compareixença sense preguntes davant dels mitjans, el portaveu de l'Executiu xinès per als Assumptes de Hong Kong i Macau, Yang Guang, ha dit aquest dilluns que "els manifestants radicals van utilitzar armes perilloses contra el cos policial, i això constitueix un seriós delicte penal i un senyal de terrorisme".

Diumenge es va registrar algun incident en el qual un nombre indeterminat de policies van resultar ferits per cremades després que els manifestants llancessin còctels molotov.

hong kong efe

"Un país, dos sistemes"

Sota la fórmula "Un país, dos sistemes", Pequín es va comprometre a mantenir l'autonomia de Hong Kong i respectar una sèrie de llibertats inimaginables a la Xina continental fins a 2047, després de recuperar la sobirania del territori de mans britàniques el 1997.

Però molts manifestants van veure en la polèmica proposada de llei d'extradició –la tramitació de la qual va ser declarada "morta" per l'Executiu hongkonguès a començaments de juliol– un intent de la Xina d'interferir en els assumptes de Hong Kong.