L'home anomenat per Vladímir Putin com el virrei del Donbass ha estiuejat molts anys a la Costa Brava, Concretament, es tracta de Serguei Kirienko, qui ha passat molts estius a una luxosa finca a Palamós a tocar del mar, a la cala dels Corbs. Kirienko va adquirir aquesta finca l'any 2013 a través d'un testaferro, Roberto Gndolián, amic de la família. Malgrat que la propietat està a nom d'una empresa com intermediari, Kirienko és l'usuari principal de la luxosa residència. 

Bell-67 SL és la propietària sobre el paper de residència des de l'any 2013. La companyia va comprar la residència després que un home anomenat Vladímir Surnin la visites diverses vegades aquell mateix any. Poc després es va formalitzar la compra de la casa en nom d'aquesta empresa, després d'una reunió decisiva entre les dues parts a l'Hotel Mandarín Oriental de Barcelona. Aquí és on hauria intervingut Gndolián com a testaferro de Kirienko, segons van informar mitjans russos i ha pogut confirmar La Vanguardia. Tot i estar darrere de la propietat, fa dos anys que aquest gran dirigent del Kremlin no hi posa el peu. 

Qui és Serguei Kirienko? 

El polític rus és un veterà del Kremlin que sempre s'ha mantingut fidel a l'ombra de Vladímir Putin. Va arribar a ser primer ministre de Rússia per un període reduït i convuls de temps, entre el març i l'agost de 1998. Des de 2016 és el cap adjunt de l'Administració Presidencial, un càrrec que li dona gran poder fora dels focus i una posició extremadament propera a Putin, qui l'anomena el virrei del Donbass. 

El Dondass a estat un gran pas per la carrera de Kirienkio, la qual ja era molt destacada en el govern rus. Està darrere dels referèndums d'annexió que ha indignat la comunitat internacional, però han estat celebrats pel Kremlin. No és l'única polèmica del govern rus en què es pot veure l'ombra de Kirienkio. Abans de la pluja de sancions que han rebut figures destacades de Rússia per la invasió a Ucraïna, l'any 2020 Kirienkio ja va ser sancionat per la Unió Europea. Concretament, després de l'enverinament de l'opositor Alexei Navalni. 

Vladimir Putin i Sergei Kiriyenko en una reunió l'any 2000

Vladímir Putin i Sergei Kiriyenko en una reunió l'any 2000 / Viquipèdia

Tanta és la seva diligència i fidelitat que algunes veus l'apunten com possible successor de Vladímir Putin al capdavant del Kremlin. La seva carrera com estadista i el seu passat al costat del govern i en càrrecs molt destacats com dirigint el Rosatom, l'Agència Federal d'Energia Atòmica, el fan un candidat notable per un futur sense Putin, però amb la mateixa línia de govern.