L'exproductor de cinema Harvey Weinstein ha estat declarat culpable de tres càrrecs de violació i agressió sexual aquest dilluns en un judici a Los Angeles (Califòrnia, Estats Units). En concret, Weinstein ha estat declarat culpable de violació, còpula oral forçada i un altre càrrec de conducta sexual inapropiada en relació amb una dona, segons han informat mitjans nord-americans. Aquests són la meitat dels càrrecs pels quals va ser demandat per quatre dones. Després de dues setmanes de deliberacions, el jurat l'ha declarat culpable de tots els càrrecs presentats per la primera de les quatre dones. El van declarar innocent dels càrrecs presentats per una segona dona, i no van arribar a un veredicte sobre les acusacions presentades per les altres dues.

Els membres del jurat han trobat Weinstein no culpable d'un càrrec d'agressió sexual per restricció contra una altra dona. "Harvey Weinstein va destruir per sempre una part de mi aquella nit el 2013. Mai em recuperaré. El judici penal va ser brutal. Els advocats de Weinstein em van fer passar un infern a l'estrada dels testimonis. Però sabia que havia de veure això fins al final, i ho vaig fer", ha afirmat en un comunicat l'actriu que va patir abús per part del productor a Beverly Hills, identificada anònimament com Jane Doe 1.

"Espero que Harvey Weinstein mai no vegi l'exterior d'una cel·la de presó durant la seva vida", ha afegit Jane Doe 1. La decisió, a la qual li falta una condemna, afegirà més anys de presó a Weinstein, que té 70 anys d'edat i que ja compleix una pena de 23 anys de presó a Nova York per altres violacions, segons Los Angeles Times. Més de 100 dones han acusat Weinstein per conducta sexual inapropiada des de 2017, moment en què es va desencadenar el moviment #MeToo, quan infinitat d'actrius, models i dones del món del cinema van denunciar el productor.

El judici de Nova York

Weinstein, que va triomfar al món del cinema, va ser el productor d'èxits com Pulp Fiction i The Artist. L'agressor, de 70 anys, ja va ser condemnat prèviament a Nova York el 2020 a 23 anys de presó per delictes similars. Weinstein, el gran productor de Hollywood que veurà com acaba els seus dies empresonat a Rikers Island, una de les presons amb la taxa de criminalitat més alta dels Estats Units, va declarar després de conèixer la seva sentència de 2020 que tenia "remordiments" encara que continuava "preocupat perquè milers d'homes estan perdent les seves garanties". Sense acceptar els greuges que havia ocasionat a les víctimes, va escoltar com una d'elles li retreia les "cicatrius profundes, emocionals i segurament inseparables" que li havia deixat per tota la vida la violació que va patir a mans de Weinstein.

La pena va ser una de les més altes que es podien imaginar. Les primeres estimacions, anaven de 5 a 25 anys, i les víctimes en van aconseguir 23. Weinstein va ser acusat de violador per practicar sexe oral per força i violar reiteradament diferents dones durant 30 anys seguits.