Aquest divendres, la Universitat de Harvard ha interposat una nova demanda contra el govern de Donald Trump, en resposta a la decisió anunciada pel Departament de Seguretat Nacional (DHS) de restringir l'accés dels estudiants internacionals al centre universitari, reconegut com el més antic i un dels més prestigiosos dels Estats Units, segons informa The New York Times.
Aquesta acció legal, que s'acompanya d'una carta del rector Alan M. Garber, suposa un nou capítol en la confrontació entre Harvard i l’executiu nord-americà. La universitat vol deixar clar que limitar l’entrada d’estudiants estrangers —molts d’ells entre les ments més brillants del panorama acadèmic global— posa en perill el seu model educatiu i el seu lideratge internacional. “Condemnem aquesta acció il·legal i injustificada”, afirma Alan M. Garber en una carta adreçada a la comunitat universitària. “Aquesta mesura posa en risc el futur de milers d’estudiants i investigadors a Harvard, i llança un missatge alarmant a moltes altres persones que han vingut als Estats Units per estudiar i fer realitat els seus somnis”.
La demanda s’ha presentat després que es fes públic que la certificació del Programa d’Estudiants i Visitants d’Intercanvi (SEVP, per les seves sigles en anglès) de Harvard havia estat revocada. Aquesta decisió impedeix a la universitat inscriure nous estudiants internacionals. Davant d’això, Harvard també ha anunciat que sol·licitarà una ordre judicial temporal per aturar immediatament l’aplicació de la mesura adoptada pel govern.
Milers d'estudiants internacionals en situació incerta
La revocació de la certificació, anunciada el dijous, ha deixat milers d’estudiants internacionals en una situació d’incertesa. Segons informa Bloomberg, la decisió ha estat tan sobtada, i ha arribat en un moment tan inoportú —després d’haver enviat les cartes d’admissió per al curs de tardor i amb les sol·licituds de trasllat ja tancades— que tant els estudiants que ja són a la universitat com els que havien de començar, es troben ara sense alternatives clares.
“La direcció de Harvard ha contribuït a generar un ambient insegur al campus permetent que agitadors antinord-americans i proterroristes assetgin i agredeixin físicament diverses persones, entre elles nombrosos estudiants jueus, alterant així el prestigi que històricament ha tingut el seu entorn acadèmic. Molts d’aquests agitadors serien estudiants internacionals”, afirmava aquest dijous un comunicat del Departament de Seguretat Nacional. A més, el text assegura que la universitat hauria col·laborat amb el Partit Comunista Xinès (PCX), arribant fins i tot a acollir i formar membres d’un grup paramilitar implicat en el genocidi del poble uigur.
“La nostra administració està fent que Harvard respongui per haver fomentat la violència, l’antisemitisme i per la seva suposada col·laboració amb el Partit Comunista Xinès dins del seu campus”, va declarar la secretària de Seguretat Nacional, Kristi Noem. “Acceptar estudiants estrangers i beneficiar-se econòmicament de les seves altes taxes de matrícula per augmentar el seu fons patrimonial multimilionari no és un dret automàtic, sinó un privilegi. Harvard va tenir múltiples oportunitats per rectificar. No ho va fer. I per haver incomplert la llei, se li ha retirat la certificació del Programa d’Estudiants i Visitants d’Intercanvi. Que aquest cas serveixi d’advertiment per a totes les universitats i centres educatius del país”.
El passat 15 d’abril, l’expresident Donald Trump ja havia avançat la seva intenció de retirar l’exempció a Harvard si continuava, segons ell, promovent “ideologies malaltisses” i mostrant tolerància envers el terrorisme. Trump va acusar el centre d’educació superior de no actuar amb prou fermesa per frenar l’antisemitisme.
En resposta, la universitat va rebutjar categòricament les acusacions i va afirmar que no eliminarà els seus programes de diversitat ni controlarà les ideologies dels estudiants internacionals, tal com demanava l’Administració.