La guerra entre Trump i la Universitat Harvard ha obert un nou capítol que pot tenir greus conseqüències per una de les institucions universitàries més prestigioses del món, reconeguda universalment per la seva excel·lència acadèmica, la seva influència en la investigació i la formació de líders mundials en múltiples disciplines, però també pel conjunt del país. La decisió que va prendre aquest dijous l’administració Trump de revocar l’autorització de Harvard per inscriure estudiants estrangers planteja moltes qüestions sobre com afectarà la comunitat d’estudiants internacionals ja inscrits i també com impactarà en la investigació acadèmica que porta a terme la universitat, i que en el fons també afecta en la capacitat d’investigació del mateix país.

La revocació del programa SEVP

El Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units (DHS) va ordenar la revocació de la certificació del Programa d'Estudiants i Visitants d'Intercanvi de la universitat (SEVP per les sigles en anglès), prohibint a l'escola de la Ivy League rebre a estudiants estrangers, al·legant que Harvard permet un ambient d’antisemitisme en el campus i manté vincles amb el Partit Comunista xinès, a més de no donar cabuda a discursos "alternatius" i obstinar-se a aplicar programes d'inclusivitat sexual i racial, entre d'altres acusacions. Noem va declarar que matricular estudiants estrangers és un "privilegi, no un dret", i que Harvard ha perdut la seva certificació per no complir la llei i per fomentar un entorn insegur segons la visió del govern federal.

Una quarta part de la població estudiantil afectada

Els estudiants internacionals representen més d'una quarta part de la població estudiantil (27%), amb 6.793 estudiants internacionals matriculats en l’any acadèmic 2024-25, i una població acadèmica de la Universitat formada per 9.970 persones. Aquesta mesura impedeix matricular nous estudiants estrangers en el futur, però també afecta els que ja estan matriculats de diverses maneres, ja que no podran continuar els seus estudis en aquesta universitat. Segons la carta que la Secretaria de Seguretat Nacional, Kristi Noem, va enviar a Harvard, la revocació de la certificació del programa SEVP significa que la universitat té prohibit inscriure qualsevol “estranger amb estatus no immigrant F o J” per al pròxim any escolar acadèmic. Això també significa que els estudiants estrangers amb aquest estatus “han de transferir-se a una altra universitat per a mantenir el seu estatus no immigrant”, diu la carta.

Transferència obligatòria o pèrdua d’estatus legal

Això implica que els estudiants estrangers actualment matriculats a Harvard han de transferir-se a una altra institució acadèmica certificada per mantenir el seu estatus legal d’estudiant als Estats Units. En cas de no fer-ho, corren el risc de perdre el seu estatus migratori i, per tant, de ser deportats. Aquests prop de 6.800 estudiants internacionals es veuen obligats a buscar ràpidament alternatives, el que genera incertesa i dificultats logístiques per trobar una nova universitat que els accepti i pugui tramitar la seva transferència dins dels terminis establerts.

Conseqüències per la investigació

Molts dels estudiants internacionals participen en programes de postgrau i investigació, per la qual cosa la seva sortida forçada podria afectar greument projectes científics, laboratoris i la reputació acadèmica de Harvard. Segons informa la CNN, alguns membres del personal de Harvard estan preocupats perquè retirar a la universitat dels seus estudiants estrangers podria afeblir el potencial acadèmic tant de la institució com, potencialment, del món acadèmic estatunidenc en el seu conjunt. “Estem treballant amb rapidesa per a brindar orientació i suport als membres de la nostra comunitat. Aquesta represàlia amenaça de causar greus danys a la comunitat de Harvard i al nostre país, i soscava la missió acadèmica i de recerca de Harvard”, va declarar el portaveu de la universitat, Jason Newton. El professor d’economia de Harvard i exfuncionari de l’administració Obama també ha qualificat la mesura d’“horrible en tots els nivells”, i assegura que és impossible imaginar Harvard sense els nostres increïbles estudiants internacionals. Són un gran benefici per a tots aquí, per a la innovació i per als Estats Units en general”, va dir Furman. “L'educació superior és una de les grans exportacions dels Estats Units i una font clau del nostre poder. Espero que això es detingui ràpidament abans que el mal empitjori”, va afegir.

Conseqüències econòmiques

La decisió de El Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units (DHS) arriba en un context de mesos de tensions i amenaces entre l’administració Trump i Harvard i setmanes després que Trump complís les seves amenaces i tallés totes les subvencions al centre, entre acusacions d'haver-se "burlat del sistema d'educació superior" i incomplir amb les seves "obligacions legals" i els seus "deures ètics". Casa Blanca ja va congelar un mes abans 2.200 milions de dòlars —entorn de 1.900 milions d'euros— en subvencions a la institució educativa després que aquesta rebutgés els canvis en les seves polítiques que exigia el president nord-americà, i la va amenaçar de retirar l’exempció fiscal a la universitat, el que agreujaria la pressió financera sobre la institució.

Ara, la decisió de la DHS de prohibir la inscripció dels seus estudiants estrangers pretén ofegar encara més econòmicament a la institució, donat que aquests estudiants representen una font d’ingressos clau per Harvard perquè solen pagar la matrícula completa perquè no tenen accés a les ajudes federals. Però a més de les matrícules, la presència d’estudiants internacionals contribueix a la diversitat i al prestigi de la universitat, la qual cosa pot afectar indirectament la captació de donacions i fons privats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!