Hamas i l’Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) han acordat celebrar eleccions a Palestina per primer cop en 15 anys, segons ha informat aquest dijous l'AFP. Està previst que els comicis se celebrin d'aquí a sis mesos.

L'acord signat entre el líder de Hamas, Ismail Haniyeh, i el seu homòleg a Fatah (principal organisme dins de l'OAP), Mahmoud Abbas, preveu més eleccions legislatives i, també, presidencials. "Acordem primer celebrar eleccions legislatives, després la del president de l'Autoritat Palestina i finalment la del Consell central de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) en els pròxims sis mesos", ha apuntat Djibril Rajub, alt dirigent de Fatah.

Les negociacions entre ambdues organitzacions —Fatah ostenta l'Autoritat Palestina a Cisjordània i Hamas ocupa el poder a la Franja de Gaza— s'han celebrat a Turquia i semblen haver arribat a un "verdader consens", segons ha apuntat Saleh al-Arouri, dirigent de Hamas. "Aquest cop hem arribat a un verdader consens, les divisions han causat molt mal a la nostra causa nacional, i estem treballant per acabar amb elles", ha afegit.

L'anunci es produeix en el mateix moment en què l'administració de Donald Trump ha aconseguit que països com Bahrain i els Emirats Àrabs Units signessin acords amb Israel per tal de normalitzar les seves relacions.

De fet, els palestins han criticat amb duresa aquests acords, qualificant-los de "punyalada per l'esquena". Aquest posicionament és compartit amb Turquia i l'Iran.