Ara mateix, la batalla principal a la guerra d'Ucraïna no és al cel de Kíiv o Dnipró, tot i l'augment recent d'atacs russos amb drons. Tampoc no es decidirà pel lent avanç de l'exèrcit rus a l’est del país, tot i la intensitat dels combats. La lluita clau és per influir el president dels Estats Units, Donald Trump, que sembla cada cop més impacient amb els intents de trobar una sortida pacífica. Per això, la trucada que ha de tenir amb el president rus, Vladímir Putin, aquest dilluns pot ser molt important. Tant Moscou com Kíiv volen fer veure que l’altre és qui impedeix la pau, per guanyar-se el suport de Trump. Diversos dirigents europeus també tenen previst parlar-hi abans no truqui a Putin, perquè temen que la seva opinió depengui de l’última persona amb qui hagi parlat. El mes passat, després de parlar amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, al funeral del papa Francesc, Trump va fer unes de les seves crítiques més dures contra Putin. Va condemnar l’atac amb míssils sobre Kíiv i va dir que no estava segur que Putin realment volgués posar fi a la guerra.

La Rússia de Vladímir Putin: poder absolut i aliances fràgils?
 

Què se n'espera, de la trucada entre Putin i Trump?

Durant la trucada de dilluns, que es preveu llarga, Putin tindrà tot el temps per parlar amb Trump sense interrupcions. Podrà dir-li el que vulgui: promeses comercials, elogis o pressions, segons el que cregui que pot convèncer-lo més. Trump i Putin semblen creure que només ells dos tenen el poder i la capacitat per resoldre la guerra d’Ucraïna. Creuen que els europeus i els ucraïnesos acabaran acceptant el que ells decideixin.

Les converses a Istanbul de la setmana passada entre negociadors russos i ucraïnesos no van donar grans resultats. Això ha reforçat la idea que Trump és clau per arribar a un acord. Per això, ha decidit tornar a implicar-s'hi, trucant directament a Putin, després d’haver amenaçat de retirar-se de les negociacions de pau.

La gran por d'Ucraïna

El gran temor d’Ucraïna és que Trump i Putin acordin per telèfon un pla de pau propi. Trump diu que després trucarà a Zelenski, però hi ha el risc que intenti imposar les condicions de Putin amb l’amenaça de tallar l’ajuda militar i econòmica dels Estats Units. Trump també té marge per pressionar Rússia, si vol fer-ho. Amb moltes baixes i problemes econòmics, al Kremlin no li interessa que Trump s'enfadi i decideixi augmentar el suport a Ucraïna.

El problema de fons és que Rússia i Ucraïna no accepten les condicions mínimes de l’altre. Cap dels dos no vol cedir prou per fer possible un acord. Això no vol dir que les converses, siguin directes o per telèfon, no serveixin. Com a mínim, deixen clar com n'estan d'allunyades les dues parts. Però també pot voler dir que, fins i tot amb pressió dels Estats Units i una trucada de Trump, Moscou i Kíiv triïn continuar lluitant.

El context de la trucada entre els dos líders

L'anunci de la trucada l'ha fet el mateix president dels EUA, Donald Trump, que ha dit que parlarà amb Putin per intentar aturar la guerra. “Els temes de la trucada seran, aturar la ‘carnisseria’ que mata, de mitjana, més de 5.000 soldats russos i ucraïnesos cada setmana, i el comerç”, va escriure Trump a Truth Social dissabte.

L’anunci arriba després que representants d’Ucraïna i Rússia es reunissin cara a cara divendres a Turquia. És la primera trobada directa entre tots dos països en tres anys. Trump ha dit diverses vegades que creu que no hi haurà cap avenç real en les converses de pau fins que ell i Putin no parlin directament. “No crec que passi res, t’agradi o no, fins que ell i jo no ens trobem”, ha dit Trump a la premsa aquesta setmana. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!