L'autoproclamat "president encarregat" de Veneçuela, Juan Guaidó, ha advertit aquest divendres el Govern de Nicolás Maduro que, si les seves forces de seguretat intenten entrar en la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas per detenir el líder opositor Leopoldo López, "seria una amenaça de guerra" a Espanya. "Seria una amenaça de guerra a un país", ha contestat Guaidó, preguntat en una roda de premsa a Caracas sobre la possibilitat que forces veneçolanes irrompin a la seu diplomàtica.

El cap de l'Assemblea Nacional també ha indicat que seria una violació de la Convenció de Viena que regula les relacions diplomàtiques i consulars. "Si volen cometre aquest sever error d'intentar violar territori espanyol i la Convenció de Viena i segrestar un hoste, endavant amb la bogeria", ha afegit. "La quantitat d'errors ja no seria un, sinó cent", ha reblat.

Sobre la presència de López a la residència de l'ambaixador espanyol, on hi és en condició d'"hoste", ha reconegut que a les missions diplomàtiques "hi ha regles" i "normes" per respectar, a més de "ser cortès". "L'agraïment, per descomptat, perquè és un gest no només diplomàtic sinó d'humanitat. Sabem el que és la presó política a Veneçuela", ha dit en al·lusió a Espanya.

Guaidó ha reaccionat d'aquesta forma a l'advertència que ha llançat hores abans el ministre d'Exteriors espanyol des de Beirut, on està de viatge oficial. Josep Borrell ha anunciat que es limitarà l'activitat política de López perquè "Espanya no permetrà que la seva Ambaixada es converteixi en centre d'activisme polític" per part de ningú.

El mandatari interí ha recordat que hi ha altres opositors en una "situació similar" a la de López, mentre ha donat les gràcies a Panamà i Colòmbia per acollir "molts militars". "Estem tractant que sigui el més factible possible per a la tranquil·litat de molts altres que hi són en situació d'asil", ha conclòs.