Els mercenaris de Wagner que van traslladar-se a Bielorússia després d'aixecar-se contra l'exèrcit rus ara són més a prop de Moscou que quan tenien la seva base al sud de Rússia. Així ho constata l'Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW), mentre el president rus, Vladímir Putin, busca anul·lar l'amenaça plantejada per l'oligarca convertit en senyor de la guerra, Ievgueni Prigojin.

Putin intenta comprar els països africans a canvi de gra: aquestes són les xifres

Un nombre desconegut de combatents de Wagner han acceptat l'oferta del Kremlin de mudar-se amb Prigojin, fundador i líder del grup Wagner, a Bielorússia, on el president bielorús, Alexandr Lukaixenko, va oferir un refugi segur a la unitat paramilitar com a part d'un acord per frenar un aixecament del grup de mercenaris contra el mateix Kremlin.

Lukaixenko ha dit en alguna ocasió, segons destaca també el Miami Herald, que els militants del grup Wagner estan ara entrenant a les forces especials bielorusses, tot i que durant el cap de setmana ha dit en una reunió amb Putin que el grup està ansiós per atacar Polònia, membre de l'OTAN

Mentrestant, les imatges satel·litàries de Maxar recopilades diumenge mostren una col·lecció de centenars de vehicles en una base militar a Tsel, Asipovichy, al centre de Bielorússia, a uns 80 quilòmetres al sud-est de la capital, Minsk. El butlletí dominical de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra va dir que els combatents allà "no representen una amenaça militar per a Polònia o Ucraïna, en realitat, fins que siguin reequipats amb equip mecanitzat. Ni tan sols aleshores representen una amenaça significativa per a l'OTAN".

Més a prop de Putin que mai

Tot i això, Wagner encara pot representar una amenaça per a Moscou, segons hauria suggerit el grup d'experts amb seu als EUA, i va assenyalar l'aparent postura de Lukaixenko i Putin a la reunió d'aquest cap de setmana a Sant Petersburg. "Lukaixenko va dir a Putin que el grup Wagner a Bielorússia romandrà al centre de Bielorússia, probablement recordant subtilment a Putin l'amenaça que l'organització militar Wagner encara representa per a ell i subratllant el control de Lukaixenko sobre aquest poder", insistien a través d'una nota des de l'Institut. 

El grup d'experts, destaca el mateix diari, també ha assenyalat que la base actual del grup Wagner és més a prop que mai de Moscou. "Les declaracions de Lukaixenko probablement tenien la intenció de fer que Putin reflexionés sobre el fet incòmode (per a Putin) que la nova guarnició de Wagner a Bielorússia col·loca les seves forces a la meitat de distància de Moscou que la base anterior de Wagner al sud de Rússia. La base anterior del grup Wagner a Krasnodar Krai estava a uns 1.370 km de Moscou, mentre que la seva nova base a Bielorússia és a uns 720 km al llarg d'una excel·lent carretera militar".

La rebel·lió que va tenir lloc a Rússia

Cal recordar la facilitat amb què membres de les tropes de Wagner van desplaçar-se pel país sense cap mena de resistència. Van sortir des de la ciutat sud-occidental de Rostov-on-Don i van avançar fins a uns 200 quilòmetres de Moscou durant l'intent de rebel·lió del grup, segons International Crisis Group. Els observadors van notar la resposta ineficaç de les forces de seguretat russes internes, amb informes dels mitjans que suggerien que Putin va fugir de la capital cap a Sant Petersburg; una afirmació negada feroçment pel Kremlin.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant una reunió / Efe