Rússia vol fer moviments a l'Àfrica i té pressa per concretar. Després de la pèrdua de la majoria d'aliances comercials, el Kremlin té l'objectiu de guanyar terreny al continent africà. El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat aquest dijous que Rússia podrà enviar els quatre mesos vinents entre 25.000 i 50.000 tones de gra a sis països africans de manera gratuïta.

"En els propers 3 o 4 mesos estarem a punt per proporcionar a Burkina Faso, Zimbàbue, Mali, Somàlia, la República Centreafricana i Eritrea entre 25.000 i 50.000 tones de cereals de forma gratuïta", ha afirmat el líder rus a la sessió plenària del Fòrum Econòmic i Humanitari Rússia-Àfrica a Sant Petersburg. En aquest sentit, ha destacat que Rússia també assumirà les despeses de transport del gra.

El cap del Kremlin ha assegurat que els primers sis mesos de l'any Rússia ja ha exportat a l'Àfrica prop de 10 milions de tones de cereals. Aquestes xifres són molt semblants a les de l'any passat sencer. Així, el 2022, van ser 11,5 milions de tones.

"Entenem la importància del subministrament ininterromput d'aliments per als països africans. És important per al desenvolupament socioeconòmic i per mantenir l'estabilitat política" al continent, ha volgut ressaltar Putin. Per això, ha afegit, Rússia seguirà "prestant especial atenció al subministrament de blat, ordi, blat de moro i altres cultius de cereals als amics africans".

El cap del Kremlin ha lamentat que la part russa de l'acord sobre les exportacions de gra a través del mar Negre no es complís, un fet que, assegura, va portar a la seva suspensió.

Alhora, ha assegurat que Rússia "pot substituir el gra ucraïnès" en forma de subministraments comercials com a qualitat d'ajuda gratuïta per a països necessitats, especialment a l'espera d'una collita rècord al seu país.

La guerra d'Ucraïna s'ha convertit en un problema a l'Àfrica

Des de l'inici de la guerra d'Ucraïna, els obstacles a les cadenes de subministrament i la pujada dels preus d'aliments bàsics s'han sumat a la llista de problemes que agreugen la seguretat alimentària dels africans, amenaçada també per la crisi climàtica. Tal com destacava Efe, l'arribada d'aquests productes és vital tant per als ciutadans del continent com per als seus mandataris, que veuen la fam com un nou obstacle per a l'estabilitat dels seus governs.

Però Putin també busca un rerefons, és clar, amb aquest 'regal'. La intenció és acostar-se encara més a un continent que destaca com el bloc més nombrós de votants de l'Assemblea General de les Nacions Unides, amb 54 països sobirans representats.

En aquest sentit, la intenció de Moscou és clara. Ser més a prop de l'Àfrica, tenir més lligams, més pes i més suports. Per ara, no té una presència tan marcada al continent. El país eurasiàtic només representa l'1% de les inversions estrangeres directes al continent, segons les últimes dades de la Conferència de l'ONU sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD). I precisament per això, Moscou vol ampliar el percentatge. Un dels motius principals pels quals el Kremlin ha enviat nombroses delegacions de visita en els últims mesos. La majoria, tal com destaca la mateixa agència, encapçalades per Serguei Lavrov. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, anunciant un possible enviament de gra a l'Àfrica / Efe