L'activista climàtica Greta Thunberg ha estat detinguda aquest dimarts, juntament amb altres manifestants, en una protesta contra el desallotjament de tot un poble per fer-hi una mina, segons informa Reuters. Els ecologistes i veïns de la localitat de Lützerath (oest) fa dies que es resisteixen a abandonar la zona, on la corporació RWE vol augmentar l'explotació de carbó a la mina Garzweiler II. La policia d'Alemanya ja va desallotjar aquest diumenge Thunberg durant una protesta que va reunir prop de 500 activistes. Aquest dimarts, segons Reuters, ha estat identificada per les autoritats alemanyes i se l'ha vist asseguda en un gran autobús de la policia. 

L'activista sueca es va unir a les mobilitzacions el divendres, participant també el dissabte en una gran mobilització contra el projecte que va reunir unes 10.000 persones. Després de cinc dies de protestes, entre diumenge i dilluns a la matinada, la policia va aconseguir fer fora a tots els concentrats, que es van arribar a atrinxerar en desenes de construccions improvisades a dalt dels arbres i, fins i tot, dos d'ells es van amagar en un túnel, que van ser els últims a trobar. Totes aquestes accions dels protestants, entre els quals hi havia Greta Thunberg, eren per endarrerir el màxim possible les obres de demolició de la localitat alemanya. Durant el desallotjament es van viure escenes de tensió i violència. D'una banda, els antiavalots van fer servir canons d'aigua, gas pebre i porres contra ells, mentre que els manifestants van respondre llançant pedres, pirotècnia i còctels Molotov.

Encara que la policia va aconseguir buidar la zona, aquest dimarts una setantena d'ecologistes han tornat a protestar a la mina Garzweiler II, entre les quals hi havia Thunberg. Els agents l'han hagut de treure en braços per tal que abandonés la zona. Posteriorment, se l'ha vist retinguda en un autobús policial i s'ha pogut confirmar que l'han identificat

Greta Thunberg, contra els Verds

L'activista climàtica de 19 anys va criticar durament el govern alemany durant la manifestació a Lützerath d'aquest dissabte. "La ciència ho diu clarament: el carbó ha de romandre sota terra, hem de parar la destrucció del nostre planeta", va afirmar Greta Thunberg. "El carbó segueix en el sòl, seguim aquí, Lützerath encara existeix, i mentre el carbó segueixi sota terra, aquesta lluita no haurà acabat. No pensem desistir", va insistir. Thunberg va qualificar de "vergonya" la situació a Alemanya, "un dels països més contaminants del món". Així mateix, va assenyalar als Verds per donar suport a la demolició del poble miner, soci de la coalició del govern federal alemany

Durant les seves declaracions, Greta Thunberg va lamentar l'estat de Lützerath, envoltat de cràters de mines de carbó. "De veritat que sembla Mordor", va afirmar, en referència al territori descrit als llibres d'El Senyor dels Anells. "Demostra del que és capaç la gent en les condicions equivocades. Mostra contra què lluitem, què volem evitar", va afegir.