Tot i el confinament, Atenes viu enfrontaments violents entre manifestants i la policia. Segons detallen els activistes i legisladors de l'oposició, la pandèmia ha marcat, precisament, un punt d'inflexió. En els últims mesos han augmentat els informes de la brutalitat policial. Grècia viu ara un segon confinament des del mes de novembre després de ser colpejada durament per la segona onada del coronavirus, de fet, força més que durant la primera onada. Ara, sota aquest nou confinament, les manifestacions estan prohibides i la policia grega ha fet complir aquesta 'nova llei' amb un ús excessiu de la força, segons han descrit diversos activistes. 

Grups de drets humans i partits de l'oposició adverteixen ara que amb el pretext de lluitar contra el coronavirus, el govern conservador del primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, està duent a terme mesures severes contra les protestes. "Haver perdut el control de la pandèmia i l'economia, els intents del govern per establir una escena artificial de tensions amb la finalitat de distreure l'atenció de les seves responsabilitats", deien des de Syriza, principal partit de l'oposició, just quan es van prohibir les manifestacions i recull el digital Politico.eu

Ús excessiu de la força

Mentrestant, des d'Amnistia Internacional s'han documentat diversos incidents en els últims mesos de maltractament a detinguts i manifestants, ús excessiu de gasos lacrimògens i altres casos de l'ús de la força. Amnistia no és l'única, però, que ha denunciat mala praxi per part de la policia. També la Lliga Hel·lènica pels Drets Humans, els partits de l'oposició i el Col·legi d'Advocats d'Atenes, que diuen que la brutalitat policial ha augmentat des que Mitsotakis va arribar al poder fa un any i mig després de derrotar a les urnes el govern d'esquerres de Syriza. 

En un informe publicat el mes de novembre, però acabat el mes de maig, un comitè especial creat per investigar la violència policial va trobar que els agents actuaven sovint amb impunitat quan es veien involucrats en incidents violents. "La violència policial i la impunitat tenen un llarg historial a Grècia i en cap concepte poden ser considerats 'incidents aïllats'", explicava el director executiu d'Amnistia Internacional a Grècia, Gabriel Sakellaridis. "Especialment, durant l'últim any i mig, és bastant evident que hi ha un augment d'aquests incidents". 

coronavirus grecia grafico google

Situació del coronavirus a Grècia / JHU CSSE COVID-19 Data

Grècia ja suma un total de 145 mil infectats per coronavirus, 445 en les últimes 24 hores, i 5263 víctimes mortals, 36 en les últimes hores.