L'Argentina es prepara per a un canvi de govern radical després que Javier Milei hagi guanyat les eleccions presidencials. El candidat de l'extrema dreta ultraliberal s'alça com el vencedor d'una carrera electoral marcada per la volatilitat i un context nacional assolat per la inflació. Milei ha aconseguit el 55% dels vots, prenent molta distància amb el seu rival, el candidat continuista, Sergio Tomás Massa, qui ha aconseguit el 44%. 

El candidat derrotat ha allargat la mà al guanyador perquè a partir de dilluns comenci la transició entre el Govern del peronista Alberto Fernández i el del líder de La Libertad Avanza, però no està gaire clar si ell estarà en aquest procés o demanarà llicència fins al 9 de desembre. Malgrat la bona predisposició de Massa per a aquest canvi, aquest serà inevitablement complicat. Els motius principals són la situació econòmica del país, amb una inflació del 142%, i el mateix programa electoral de Milei. 

Milei ha apel·lat a un votant argentí furiós per la violència, la inestabilitat i la inflació crònica del país. Tot plegat han creat un caldo de cultiu perfecte per a Milei, que es ven a si mateix com a anarcocapitalista i vol "acabar amb el sistema". La seva recepta? Més lliure mercat, un Estat més feble i una aposta per la dolarització de l'economia del país. Aquesta darrera proposta ha estat una pedra angular de l'ultradretà, tot i que no ha acabat d'explicar els detalls del seu pla per impulsar un canvi tan radical en l'economia argentina. 

Divisió davant la victòria de Milei

El triomf de Milei ha deixat reaccions dividies entre la comunitat internacional, en especial al continent americà. El govern dels Estats Units va felicitar Milei per la seva victòria i el va convidar a treballar junts en matèria d'economia, drets humans, democràcia i combat a la crisi climàtica. Tanmateix, altres governs americans no han celebrat pas la victòria del candidat d'extrema dreta. 

 El president de Colòmbia, Gustavo Petro, ha lamentat que a l'Argentina "va guanyar l'extrema dreta", i ha afegit que l'elecció de Javier Milei com a pròxim president és una notícia "trista per a Amèrica Llatina". Tot plegat ho va compartir a les xarxes socials, on el president d'El Salvador, Nayib Bukele, li va respondre: "Ara digues-ho sense plorar". Una enganxada online entre dos caps d'estat que exemplifica la gran divisió que provoca la victòria de Milei. 

Els més entusiasmats amb la victòria de Milei són algunes de les figures més destacades de l'extrema dreta arreu del món. Entre els que han corregut a celebrar a les xarxes la victòria de Milei hi ha Donald Trump i Jair Bolsonaro.