Javier Milei ha assumit aquest diumenge la presidència de l'Argentina. "Juro per Déu i per la pàtria sobre aquests sants evangelis desenvolupar amb lleialtat i patriotisme el càrrec de president de la nació argentina", ha afirmat al Congrés de la Nació, a Buenos Aires. Posteriorment, Milei ha rebut la banda i el bastó presidencials de mans del president sortint, Alberto Fernández, que li ha desitjat "sort". També ha jurat el càrrec amb la mateixa fórmula la vicepresidenta, Victoria Villarruel, que no ha rebut la felicitació de la seva predecessora, la vicepresidenta Cristina Fernández, que s'ha retirat amb rapidesa de l'hemicicle. 

Després de la jura, el mandatari ultraliberal ha fet un discurs des de les escalinates del Congrés davant de centenars de milers de seguidors, trencant amb la tradició al país —habitualment el discurs es fa des de l'interior del Congrés— i imitant l'estètica dels Estats Units. "Comença una nova era, donem per acabada una llarga i trista història de decadència i declivi i comencem el camí de la reconstrucció", ha afirmat el nou president a l'inici del seu parlament, que ha dedicat en bona part a criticar "l'herència" rebuda de l'anterior govern, especialment en matèria econòmica, i ha reivindicat "la llibertat" com a única solució als problemes que pateix el país. 

Milei ha lamentat que l'Argentina s'hagi empobrit al llarg de les últimes dècades, i hagi passat de ser "el far d'Occident" a principis del segle XX a estar "en la ruïna", a parer seu, pel fracàs del model de govern imposat. Així, fent gala de l'excentricitat que el caracteritza, ha comparat la caiguda del mur de Berlín amb les últimes eleccions argentines com dos esdeveniments que marquen la fi d'una època.

Milei: "No hi ha alternativa a l'ajustament fiscal i al xoc"

El nou president ha repassat els diversos indicadors econòmics, com ara el dèficit fiscal, el deute, els nivells de pobresa i d'indigència al país, i especialment la inflació, del 15.000 % anual, que ha afirmat que "lluitarà amb dents i ungles" per a erradicar. En aquest sentit, ha defensat la necessitat d'un ajustament fiscal i la fi de l'emissió monetària del Banc Central com a mesures imprescindibles. 

Milei ha defensat la necessitat d'impulsar aquestes mesures de forma immediata, d'apostar pel "xoc" en comptes del "gradualisme", argumentant que "per fer gradualisme cal finançament" que el país no té. El dirigent ha reconegut que les mesures tindran un "impacte negatiu en l'activitat, l'ocupació, els salaris i la pobresa" i que provocarà estagflació, però ha promès que serà "l'últim mal tràngol" per "iniciar la reconstrucció de l'Argentina".