Les protestes a França per la mort d'un menor a causa d'un tret d'un policia han desbordat el govern d'Emmanuel Macron. Tot i que l'última nit s'han produït menys incidents, hi ha qui atribueix aquest moviment a una revolta dels barris més marginals del país contra el sistema, una afirmació que des del govern francès han refutat. "No és el fracàs del model francès", han assegurat aquest dilluns fonts de l'Executiu, segons informa EFE. Per al govern de Macron, el que està passant als carrers són "actes violents" dels més joves, una situació que, segons han apuntat, també s'ha viscut a Alemanya, Bèlgica, Suïssa o al Canadà. 

💥 Treva a França: nit amb menys incidents i uns 150 detinguts amb tota la força policial al carrer

📱 La revolta que arrasa França marca objectius a Snapchat: ofensiva per desemmascarar els líders


Així mateix, aquestes fonts han reiterat que no es tracta d'una "revolta dels barris" perquè la majoria dels habitants estan en contra de la violència utilitzada en les protestes. Segons el govern, els ciutadans són els primers afectats pels disturbis, que han destruït mobiliari urbà, però també edificis de serveis públics com ajuntaments, escoles o biblioteques, a més de saquejos a comerços i incendis de milers de cotxes. A banda, han apuntat que en els darrers 30 anys s'han fet esforços per millorar aquests barris, amb plans de renovació urbana, i han destacat la feina feta per l'actual president francès. En aquesta línia, han parlat de les polítiques per afavorir la igualtat d'oportunitats i l'emancipació dels joves. Des de l'executiu han insistit que aquesta revolta no són més que "actes de delinqüència" d'autors molt joves, i que així ho demostren els detinguts: un terç d'ells són menors d'edat. 

Pel que fa a les acusacions de racisme i actituds discriminatòries de la policia, el govern de Macron ha negat que siguin unes conductes que es puguin generalitzar. Així, han recordat que "França és un estat de dret" on la llei s'aplica per igual a tothom, i això inclou els membres del cos policial. "No hi ha un tracte de favor", han puntualitzat en referència als policies. 

La revolta està "lluny" d'estar acabant, segons el govern francès

La matinada d’aquest diumenge a dilluns s'han reduït els altercats registrats al centre de París, als suburbis de la capital i en altres grans ciutats francesos, segons han informat la majoria de mitjans locals francesos, que han qualificat la nit de calmada. El Ministeri de l'Interior ho ha confirmat amb les xifres de detencions, que s'ha reduït a 150, mentre que la setmana passada van superar les 1.000 per dia. Tot i la treva d'aquesta darrera nit, fonts del govern francès han reconegut que l'esclat de protestes "està lluny d'estar acabant".