El govern britànic segueix immers en una espiral de crisis que estan posant a prova les capacitats de resposta de l'executiu, ara liderat per Rishi Sunak. L'última prova a la qual ha de fer front és ara la vaga dels sectors sanitaris, de transports i ferroviari, entre altres. Aquestes vagues, en sectors clau per al correcte funcionament del país, han posat en alerta màxima a l'executiu de Sunak fins al punt de valorar desplegar personal militar per fer front a aquestes paralitzacions. Ho ha afirmat aquest diumenge Nadhim Zahawi, ministre (actualment sense cartera) del govern britànic.

"Tenim un sòlid equip d'emergències (Cobra) que està estudiant què necessitem per a minimitzar els problemes per als ciutadans. Estem estudiant (desplegar) als militars i a la força de resposta especial que formem des de fa alguns anys", hya indicat Zahawi a "Sky News". El Govern va detallar en un comunicat que els seus plans de contingència inclouen la mobilització de 600 militars i 700 funcionaris de l'anomenat equip de Resposta Ràpida per a desastres i emergències. "Encara s'han de prendre decisions sobre l'enviament de tropes, però aquesta és una part de ventall d'opcions disponible si les vagues segueixen endavant com estan plantejades", ha precisat el ministre.

Més de 40.000 treballadors del sector ferroviari planegen dues aturades de 48 hores a partir del 13 i el 16 de desembre, vagues que paralitzarà gran part dels trens del país, mentre que el dia 16 serà així mateix el primer de quatre aturs del personal de seguretat de l'Eurostar, que també faran vaga el 18, 22 i 23 de desembre. Milers d'infermers del servei públic de salut deixaran així els seus llocs el 15 i el 20 de desembre, mentre que milers de conductors i treballadors d'ambulàncies han votat en favor de convocar aturs, que s'organitzaran previsiblement en coordinació amb els dels infermers. També han anunciat vagues per a exigir millors condicions laborals els empleats de l'antiga empresa pública de correus Royal Mail, que deixaran de repartir cartes i paquets els dies 9, 11, 14, 15, 23 i 24 de desembre.

Les vagues del sector sanitari són especialment preocupants, ja que amenacen d'empitjorar una llista d'espera que supera els set milions de persones, provocar la cancel·lació de milers de cirurgies i posar en risc serveis essencials, com la quimioteràpia per als pacients de càncer. La de les infermeres és la primera convocatòria de vaga en la seva història, i el secretari general i director executiu del RCN (Real Col·legi d'Infermeria) va declarar que "la disputa és pel salari, però també per la seguretat del pacient. Els nivells de personal són tan baixos que l'atenció al pacient es veu compromesa".