El jovent britànic serà el més afectat, per bé o per mal, de la decisió d’abandonar la Unió Europea, però la decisió no l’hauran presa ells i, pitjor encara, no era la que volien. És obvi, però no és falaguer: els joves són els que hauran de conviure més anys amb el resultat, bo o dolent, del que altres han decidit contra ells en el referèndum d’aquest dijous.

La gran majoria de joves de 18 a 24 anys estava a favor de romandre dins la UE, segons l’enquesta a peu d’urna que ha fet la gent de YouGov, una casa d’enquestes que fan servir The Economist o The New York Times, i que publica The Independent:

Vot al referèndum per grups d'edat

"Remain" (quedar-se a l'UE); "Leave " (marxar).

Sí a la UE ("Remain") per grups d'edat

Anys que cada generació viurà fora de la UE

El periodista britànic John Carlin, fill de pare escocès i mare espanyola, autor de la biografia de Nelson Mandela que va inspirar la pel·lícula Invictus, enrabiat ha resumit el pensament de molts joves britànics, encara que ell no ho sigui tant, a RAC1: "ha votat la pitjor part del Regne Unit, la de mentalitat més estreta i més ignorant".

El líder del camp del Brèxit, l'exalcalde conservador de Londres Boris Johnson, s'ha referit als que han votat a favor de seguir dins la UE i ha esmentat en aquest camp específicament "els joves" en el seu discurs del matí del dijous. Johnson rebutja la idea que el resultat suposi "aixecar el pont llevadís" o "un retorn a l'aïllament".

"Jo crec que la veritat és exactament el contrari", ha afegit. "No podem donar l'esquena a Europa, som part d'Europa. Els nostres fills i néts seguiran tenint un gran futur com a europeus, viatjant pel continent i entenent les diferents llengües i cultures que componen la nostra comuna civilització europea, interactuant obertament i amistosa amb altres persones. Voldria reafirmar que el Regne Unit seguirá sent una gran potència europea".