Els continus bombardejos russos sobre la regió de Lugansk, a l'est d'Ucraïna, estan provocant un èxode massiu a ciutats com Lissitxansk, on la gent "fuig en massa", va assegurar aquest dimarts el cap de l'Administració Militar regional, Serhiy Haidai. Lissitxansk és una urbs propera a l'assetjada i estratègica ciutat de Severodonetsk, que els russos ja controlen gairebé íntegrament, a excepció de l'àrea on s'assenta la planta química Azov.

"Finalment. La nostra gent vol anar-se'n en massa. Ha aguantat 110 dies de supervivència sota el foc. Al voltant de 70 residents han estat evacuats de Lissitxansk i els assentaments circumdants", ha precisat Haidai al seu canal de Telegram. "En primer lloc, els agents de policia, els rescatadors i els voluntaris han de localitzar les persones, que posteriorment han de córrer cap a un automòbil sota foc", ha detallat el responsable militar sobre les dures condicions en què viu la població sota els bombardejos russos. "A això segueixen hores de viatge a un lloc més segur, durant les quals arrisquen les seves vides. Després passen la nit esperant el següent moviment a un lloc segur", ha relatat Haidai.

Segons ha dit, "el bombardeig és tan poderós que la gent no pot suportar-lo als refugis, el seu estat psicològic està al límit. Els últims dies, els residents, finalment, sense més preàmbuls, estan preparats per partir. Encara que només sigui en silenci...". El que està "succeint a la regió de Lugansk és un veritable infern, però no podem perdre mentre hi hagi una oportunitat de salvar almenys una vida, la salvarem", ha afegit.

La regió de Lugansk forma, al costat de la veïna Donetsk, el Donbass ucraïnès, on operen guerrilles prorusses que es van declarar repúbliques independents tot just uns dies abans que Moscou ordenés la invasió d'Ucraïna, el 24 de febrer passat.

Ucraïna demana que l'actuació de Rússia sigui reconeguda com a "genocidi"

El president del Parlament d'Ucraïna, Ruslan Stefanchuk, ha demanat aquest dimarts a Viena que l'actual agressió de Rússia contra el seu país sigui reconeguda internacionalment com un “genocidi”. "Demano que es reconegui que s'està produint un genocidi a la població de l'est d'Ucraïna", ha dit Stefanchuk en un discurs pronunciat al Parlament de Viena. El legislador va acusar Rússia de "cometre cada dia" crims de guerra, amb un dolorós saldo que reforça els ucraïnesos en la seva determinació de no cedir en la seva resistència, ja que "no podem tornar a la normalitat amb Rússia", va dir.

"Cada dia paguem un preu horrible, cada dia perdem 100 soldats, i 500 resulten ferits, sense comptar els civils morts i lesionats", ha recordat exhortant que es faci justícia. "En aquesta guerra, la justícia és tan important com la victòria", ha subratllat.

D'altra banda, Stefanchuk va alertar que Rússia no ataca només el seu país, sinó que en part ja ho està fent també la resta de la Unió Europea (UE), si bé encara no amb armes de foc. "Nosaltres (els ucraïnesos) estem defensant la frontera de l'Europa civilitzada", ha afirmat.

La guerra que duu a terme el Kremlin "és híbrida, amb diverses fases: la primera és la d'obrir els tentacles de la informació propagandística", segueix "la dels interessos econòmics", creant dependències en el camp de l'energia i amb la "compra de polítics", i finalment, l'agressió armada, ha explicat.

 

Imatge principal: un soldat prorús a la regió de Donetsk / Efe