La guerra ja fa 111 dies que dura. Malgrat tot, els crims i les atrocitats comeses durant aquests més de tres mesos de la invasió russa a Ucraïna, no s'aturen. Les autoritats ucraïneses haurien trobat ara una nova fossa comuna de civils prop de Butxa, a la regió de Kíiv. Els cossos de set civils han estat trobats prop de Myrotske, molts amb les "mans lligades i trets als genolls", segons el cap de policia de la regió de Kíiv, Andrii Niebytov. Segons el comunicat, les víctimes havien estat torturades. Actualment, s'està treballant per exhumar els cossos i identificar a les persones, ha exposat. A la mateixa regió de Kíiv també es va trobar una altra fossa amb les mans lligades, que també s'estaria investigant. En aquest sentit, s'està duent a terme una investigació per crims de guerra, segons un comunicat de la fiscalia d'Ucraïna. 

"Durant la investigació a les trinxeres es van descobrir els cossos de set civils amb ferides de bala i les mans lligades a l'esquena". Mentrestant, uns 1.200 cossos, incloent-hi els trobats en fosses comunes, no han estat identificats, segons el cap de la policia nacional d'Ucraïna, Ihor Klymenko. S'han obert processos penals per la mort de més de 12.000 ucraïnesos, ha exposat Klymenko. Prop del 75% dels morts són homes, el 2% són nens i la resta són dones. 

A Butxa, Irpin, Hostomel, Borodianka, hi havia moltes persones mortes llençades als carrers: els franctiradors els van disparar des de tancs, des de vehicles blindats, malgrat els braçalets blancs que l'exèrcit rus obligava les persones a fer servir. A Butxa, 116 persones han estat enterrades en una fosa comuna, segons Klymenko. Altres, tenien fins a quatre o cinc cossos. Els residents van recollir els cossos dels morts i els van enterrar als parcs. En aquest sentit, destaca que "uns 1.200 cossos no han estat identificats fins ara. Aquest és un procés llarg, força laboriós, perquè hi ha molts cossos en estat de descomposició, que van ser enterrats, afusellats, que no van poder ser identificats. Prenem ADN només de parents directes: pare, mare, fills. Aquesta és l'única manera com treballem".

Crims de guerra a Khàrkiv

Amnistia Internacional ha acusat aquest dilluns Rússia de crims de guerra a Ucraïna i ha dit que els atacs a Khàrkiv, molts d'ells amb bombes de dispersió prohibides, havien matat centenars de civils. "Els repetits bombardejos a barris residencials a Khàrkiv són atacs indiscriminats que van matar i van ferir centenars de civils i, com a tals, constitueixen crims de guerra", ha manifestat el grup de drets humans en un informe sobre la segona ciutat més gran d'Ucraïna. "Això és cert tant per als atacs realitzats amb (municions) de dispersió com per als realitzats amb altres tipus de coets no guiats i projectils d'artilleria no guiats", han destacat.

"L'ús continu d'armes explosives tan imprecises en àrees civils poblades, sabent que estan causant repetidament un gran nombre de víctimes civils, fins i tot pot equivaler a dirigir atacs contra la població civil".

 

 

Imatge principal: soldat rus a la fàbrica d'Azovstal, Mariúpol / Efe