Un avió que ha partit avui d'Alger amb destinació a Logronyo, presumptament per recollir el secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, s'ha vist obligat a donar la volta per ordre dels controladors militars, ja que l'aparell no tenia els permisos necessaris. A més, Ghali ha declarat avui per videoconferència davant del jutge, que ha rebutjat enviar-lo a presó o retirar-li el passaport.

L'executiu espanyol, no obstant això, ha assegurat que no té constància que la missió de l'avió fos recollir a Espanya a Ghali. Així ho ha manifestat la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres en la qual ha admès que l'Executiu entén que quan el líder del Front Polisario es recuperi, marxarà al seu país d'origen, al lloc d'on va venir.

Interceptat a Eivissa

Segons la informació de la traça radar, un avió model Gulfstream G-IV es va enlairar cap a les 09.30 hores d'un aeròdrom militar algerià al sud d'Alger, però en assolir les costes d'Eivissa va fer mitja volta i va tornar al seu origen. Fonts d'Enaire han confirmat que es tractava d'un "un jet d'Estat", un avió diplomàtic.

Segons aquestes fonts, els controladors de les Balears van rebre instruccions de controladors militars per demanar a un avió que venia d'Algèria que es retirés de l'espai aeri espanyol perquè no tenia permís per sobrevolar-lo, després de la qual cosa l'avió es va fer mitja volta . La ruta que seguia l'avió fins que va donar la volta era compatible amb un aterratge a l'aeroport d'Agoncillo-Logroño, a prop d'on està ingressat el líder del Front Polisario.

Concretament, Ghali està ingressat a l'hospital San Pedro de Logronyo des de fa un mes quan va ser hospitalitzat per Covid-19. Malgrat això, la seva recuperació és bona i li ha permès declarar aquest matí per videoconferència davant del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz en el marc de dues querelles per presumptes delictes de lesa humanitat, genocidi, tortures i d'altres.

Pedraz ha rebutjat una vegada més enviar a presó provisional o retirar el passaport al líder del Front Polisario en considerar que no hi ha "cap risc de fuga" ni "elements si més no indiciaris" per creure'l "responsable de cap delicte".

 

 

Imatge principal, Brahim Ghali / Europa Press