El papa Francesc ha proclamat aquest diumenge beat a Joan Pau I, el pontífex que va morir després de només 33 dies de pontificat i que va ser l'últim Papa italià, fins ara. La mort del recordat com Papa dels somriures sempre ha estat envoltada d'infinites teories que la investigació en el procés de beatificació ha provat de desmuntar, assegurant que es va tractar d'un infart, quelcom que mai no s'ha pogut provar, ja que, com és tradició, no se li va fer una autòpsia. Concretament, per a la beatificació d'Albino Luciani es va aprovar el miracle a través de la seva intercessió de Candela Giarda, una noia de Paraná (Argentina) que el 2011 quan tenia 11 anys es trobava a punt de morir per "encefalopatia inflamatòria aguda severa, malaltia epilèptica refractària maligna i xoc sèptic". La seva mare, Roxana Sosa, va resar el pontífex com li va indicar un sacerdot argentí i l'endemà la nena va millorar. Candela i la seva mare anaven a ser presents a Roma per agrair al papa Joan Pau II per "la seva segona vida" però no han pogut traslladar-se fins a Itàlia per una lesió a un peu.

Joan Pau va ser elegit el 26 d'agost de 1978, el recordat com a "any dels tres papes" i se li va trobar mort al seu llit en el matí del 29 de setembre als 65 anys el que va fer del seu pontificat en un dels més breus de la història. "Germans, germanes, el nou beat va viure d'aquesta manera: amb l'alegria de l'Evangeli, sense concessions, estimant fins a l'extrem. Ell va encarnar la pobresa del deixeble, que no implica només desprendre's dels béns materials, sinó sobretot vèncer la temptació de posar el propi jo en el centre i buscar la pròpia glòria," ha expressat Francesc en la seva homilia durant la beatificació.

Rumors d'una possible renúncia

Francesc, entre rumors d'una possible renúncia per motius de salut, ha recordat el somriure de Joan Pau I: "Amb ella, el papa Luciani va aconseguir transmetre la bondat del Senyor. És bonica una Església amb el rostre alegre, serè i somrient, que mai no tanca les portes, que no endureix els cors, que no es queixa ni allotja ressentiments, que no està enfadada ni és impacient, que no es presenta de manera aspra ni pateix per la nostàlgia del passat."

Aquesta cerimònia s'ha celebrat sota una forta tempesta, va ser presidida pel papa, però la missa l'ha celebrat Marcelo Semeraro, prefecte de la Congregació per a la Causa dels Sants, a causa dels ja coneguts problemes de mobilitat de Francesc. Renato Marangoni, bisbe de Belluno-Feltre, lloc natal de Luciani, ha estat l'encarregat de la petició d'inscriure Joan Pau I al llibre dels beats que Francesc ha acceptat, agregant "Joan Pau I, papa, endavant se li digui beat i que se li celebri cada any als llocs i segons l'establert per llei, el 26 d'agost".

Una mort marcada per les teories

La sobtada mort de Joan Pau I, el primer a elegir un nom compost, sempre ha estat marcada per les teories que l'envolten, ja que va morir de manera sobtada sense malalties prèvies. Només va ser pontífex durant 33 dies, per la qual cosa alguns mitjans nord-americans el van batejar com el Papa de Setembre.