Els laboratoris Pfizer i BioNTech demanaran per a l'administració d'una tercera dosi de la seva vacuna contra la Covid-19. En espera dels resultats definitius de les investigacions, els laboratoris tenen intenció de sol·licitar l'autorització a l'Agència Europa del Medicament (EMA) i l'Agència Nord-Americana d'Aliments i Drogues (FDA) en les pròximes setmanes. La tercera dosi s'administraria entre sis i dotze mesos després de la segona punxada.

L'anunci dels laboratoris arriba després que un assaig hagi demostrat que una tercera dosi de la vacuna augmenta de cinc a deu vegades els nivells d'anticossos contra la soca original del coronavirus i la variant beta (abans coneguda com a sud-africana). Una tercera dosi actuaria de forma similar contra la variant delta, més contagiosa i que s'està convertint en la dominant a tot el món.

Descens d'anticossos

El doctor Mikael Dolsten, president d'investigació i desenvolupament mèdic de Pfizer, ha explicat que dades recollides a la Gran Bretanya i Israel mostren que la vacuna de Pfizer "neutralitza molt bé" la variant delta. Amb tot, es presumeix que quan els anticossos baixen prou, la variant delta podria causar una infecció lleu abans que el sistema immunitari torni a activar-se. Amb una tercera dosi això s'evitaria.

La variant delta, que és la que més preocupa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es va identificar a set països nous en l'última setmana i ja supera el centenar. Als Estats Units ja en representa més del 50% de les mostres seqüenciades.

Vacunes efectives

Precisament, la revista científica Nature ha publicat un estudi d'investigadors francesos que revela que les dues dosis de les vacunes de Pfizer i d'AstraZeneca generen una resposta efectiva a la variant delta en el 95% dels casos.

La investigació també explica com actua la variant en aquelles persones que tenen anticossos per haver passat el virus i que han rebut una dosi d'aquestes vacunes. Els pacients que han superat la Covid en els últims 12 mesos necessiten una concentració d'anticossos "quatre vegades més elevada" per neutralitzar la variant delta, en comparació amb l'alfa. Amb una sola dosi de les vacunes de Pfizer i AstraZeneca, la resposta va ser "poc o gens eficaç", ja que només un 10% dels individus van ser capaços de neutralitzar la variant en qüestió.

 

Imatge principal, dosi de les vacunes contra la Covid-19 / Efe