La reforma de les pensions que Emmanuel Macron ha aprovat amb un cop a la taula i l'oposició en contra ha desfermat les protestes per tota França. En especial, a París, on la policia es veu sobrepassada i ha optat per adoptar mètodes més que qüestionables. Segons informa The Guardian, la policia parisenca ha prohibit l'agrupació de persones en alguns punts de la ciutat per evitar que brotin més protestes. Per exemple, està prohibit concentrar-se la plaça de la Concòrdia. 

Tot plegat és una mostra més de la magnitud de les protestes contra la reforma de les pensions que puja l'edat de jubilació fins als 64 anys. Mesura clau el govern de Macron que no ha tingut el suport ni de l'oposició i molt menys els sindicats, que fa dies que organitzen aquestes protestes massives. 

Les dues darreres nits s'han saldat amb centenars d'arrestos i nombrosos desperfectes, els manifestants s'han anat desplaçant aquests dies a la Place d'Italie, al sud de la capital. Allà, es barregen militants sindicals i de partits d'esquerres amb manifestants al marge de qualsevol organització. També hi ha aturades sectorials a tot el país, sent la més sonada la del servei de neteja de la capital. S'espera que aquest tipus de manifestacions espontànies, sense el paraigua de cap institució o organisme oficial, es reprodueixin els propers dies.

Manifestació a París contra la reforma de les pensions impulsada per Macron. Foto: Efe

Manifestació a París contra la reforma de les pensions impulsada per Macron. Foto: Efe

La reforma: tant sí com no

Per decret i sense vot a l'Assemblea Nacional. Així ha aprovat Macron elevar eleva l'edat de jubilació dels 62 als 64 anys. El número dos del Govern, el ministre d'Economia, Bruno Le Maire, va defensar en una entrevista a Le Parisien que l'article 49.3 (amb què s'ha aprovat aquesta reforma) "és una eina democràtica contemplada a la Constitució" i va titllar d'"hipòcrites" els grups opositors que han presentat les mocions de censura. 

"No crec (que unes eleccions anticipades resolguis els actuals problemes). Hem de reprendre amb serenitat el ritme de la nostra majoria presidencial, darrere del president i de la primera ministra", Elisabeth Borne, ha afegit el ministre, que ha avisat que "no es toleraran cap mena de violència". 

El pròxim dilluns previsiblement votarà dues mocions de censura per tombar l'Executiu nomenat pel president francès, Emmanuel Macron. Una dimissió que també demanen els manifestats francesos.  Els participants en les mobilitzacions exigeixen la retirada de la reforma, cosa que Macron descarta, ja que la considera fonamental per equilibrar el dèficit del sistema de pensions i sanejar així els comptes del país.