El president francès, Emmanuel Macron, ha encès la política francesa en saltar-se l'Assemblea de França per imposar la reforma de les pensions. Macron ha intentat esquivar així una derrota parlamentària que hauria suposat la fi de la legislatura i la convocatòria d'eleccions anticipades. El president francès ha decidit recórrer a l'article 49.3 de la Constitució, que permet aprovar un projecte sense votar-lo, en cas de gran excepcionalitat. Però amb el malestar que hi ha a França amb aquesta reforma, que passa l'actual jubilació als 62 anys als 64, ha estat com llançar gasolina al foc. En el rerefons hi ha que la reforma no té el suport del Parlament, perquè una vintena de diputats dels Republicans, socis de Macron, han indicat que no donaven suport al projecte, i deu més estaven indecisos.

El president francès ja havia utilitzat la via de l'article 49.3 de la Constitució per aprovar pressupostos, però ara l'ha aplicat en la qüestió més vidriosa i que provoca més tensions a França, amb protestes amb violència al carrer. Els mitjans francesos apunten que el carrer s'escalfarà encara més, i que l'oposició parlamentària presentarà mocions de censura contra el govern.

Macrón ha pres la decisió després que aquest matí ha convocat a un esmorzar tots els líders de la majoria governamental, però la trobada s'ha acabat sense un suport clar a la reforma. La cap del govern, Elisabeth Borne, és la que més ha insistit en la necessitat de recórrer a la via d'excepció de la Constitució. La sessió de l'Assemblea francesa estava prevista per a les 15 hores, però després de la decisió de Macron ha quedat suspesa. Quan la cap de govern ha pujat al faristol per anunciar la decisió, diputats de diversos grups s'han posat a cantar La Marsellesa. "No podem córrer el risc de jugar amb el futur de les pensions, aquesta reforma és necessària", ha afirmat Borne entre crits i esbroncs.

El Senat havia aprovat aquest matí la reforma per un marge confortable (193 vots a favor i 114 en contra), però aquí no s'acabava el procés sinó que calia una votació final a l'Assemblea, que té una composició menys progovernamental. Al govern ha aparegut el temor que podria perdre la votació. Macron queda després d'aquests fets d'avui molt afeblit políticament, perquè fa evident que no té el suport del Parlament, i amb el preu d'haver encès la política francesa.