El ministeri d'Exteriors de França ha demanat als seus ciutadans que abandonin "com més aviat millor" Bielorússia. Aquesta petició de l'executiu francès s'emmarca dins el constant apropament de Bielorússia, liderada per Lukaixenko, cap a la Rússia de Putin i el recent tancament de l'espai aeri bielorús. "En el context de l'ofensiva armada llançada per Rússia contra Ucraïna i el tancament de l'espai aeri bielorús, es desaconsella formalment qualsevol viatge a Bielorússia", comença el comunicat d'Exteriors, en el qual "es convida" als ciutadans francesos a abandonar aquest país "sense demora" i "per carretera". Bielorússia ha estat una de les grans aliades de Rússia des de l'inici de la invasió a Ucraïna, i també n'ha pagat les conseqüències en rebre veires sancions per part de la Unió Europea.

L'executiu francès ara ha fet una passa més i ha demanat als seus ciutadans que abandonin el país. "Es convida als francesos a Bielorússia a abandonar el país sense demora per carretera, a través dels passos de control amb les fronteres de Lituània, Polònia o Letònia. Si és necessari, els passatgers que arribin per via aèria han de sol·licitar una visa de sortida als serveis del Ministeri de l'Interior de Bielorússia", es llegeix en l'alerta d'Exteriors. "Les fronteres amb Lituània i Letònia romanen obertes. L'únic punt d'encreuament accessible per als viatgers que es dirigeixen a Polònia és el de Brest-Terespol", informa un text en el qual França "recomana encaridament" als seus no participar "en cap reunió de caràcter polític" a Bielorússia.

Més enllà de la recomanació d'abandonar el país per carretera, des de l'executiu francès també donen un parell de consells per aquells que viatgin a Bielorússia. "Es desaconsella estrictament prendre fotografies i vídeos d'edificis oficials o policials. Els registres corporals i els registres de telèfons cel·lulars ara estan generalitzats. Els riscos de participar en accions contra el règim poden arribar fins a diversos anys de presó", han alertat des del govern francès, unes mesures que evidencien el totalitarisme del govern de Lukashenko.

Sancions a Bielorússia pel seu paper en la guerra

El passat mes de gener la UE va anunciar que preparava sancions per Bielorússia per haver ajudat a Rússia en la guerra contra Ucraïna. Ho va explicar la presidenta de la Comissió Europeu, Úrsula Von der Leyen, des de la seu de l'OTAN després de firmar la tercera declaració conjunta sobre cooperació entre la UE i organització transatlàntica. Brussel·les, segons va detallar Von der Leyen, va preparar el desè paquet de sancions contra Rússia, però amb algunes mesures restrictives que també afectaran "a aquells que donen suport militarment a la guerra de Rússia, com Bielorússia i l'Iran". "Tindrem noves sancions contra Bielorússia responent al seu paper en aquesta guerra", va afirmar. "Seguirem fent tot el que estigui al nostre poder per donar suport al valent poble d'Ucraïna. Mantindrem la pressió sobre el Kremlin durant el temps que sigui necessari amb un règim de sancions que mossegui", va concloure Von der Leyen després de presentar les mesures contra el país dirigit per Lukashenko.