Després que ahir el ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, ratifiqués que el seu govern ha "autoritzat durant un temps determinat unes visites per a l'abastiment de vaixells russos a Ceuta" perquè, tot i que "els objectius no devien estar clars", en aquest cas "hi va haver una autorització prèvia", la premsa britànica i polítics europeus rellevants –entre ells el secretari general de l'OTAN– han sortit a la càrrega contra Espanya per permetre que els vaixells d'Almirall Kuznetsov que transporten els avions que bombardejaran Alep omplin el dipòsit en territori espanyol i, a més, els doni assistència tècnica.

El The Thelegraph posa sobre la taula com Espanya "s'enfronta a la ira internacional" per aquestes actuacions i recorda que a la ciutat rebel hi ha més de 275.000 persones atrapades. El rotatiu britànic es fa ressò de les declaracions del secretari general de l'OTANJens Stoltenberg, que va titllar d'"escàndol" el fet que l'Executiu espanyol condemnés aquests crims de guerra i ara assisteixi a aquells que volen "aniquilar" Alep.

El president d'ALDE al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, agafant-se a les paraules del secretari de l'OTAN, ha mostrat la seva amarga sorpresa sobre l'actitud d'Espanya al seu compte de Twitter.

The Guardian també es fa ressò de la polèmica i publica unes altres declaracions d'Stoltenberg, en què es mostrava "preocupat", però subratllava que "depèn de cada nació decidir si aquests vaixells poden obtenir subministraments i proveir-se de combustible en diferents ports del Mediterrani".

En un primer moment, Morenés va donar el vistiplau perquè aquests vaixells atraquessin a Ceuta, però ara, després de la polèmica que tot plegat ha suscitat, podria fer-se enrere. Ahir ja va assegurar que Espanya demanaria explicacions a Rússia sobre aquests vaixells i va anunciar que, quan rebin resposta, "es prendrà la decisió oportuna".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat