Fa un any es va posar en marxa un nou òrgan institucional: la Fiscalia Europea. Al llarg d'aquests primers tretze mesos de funcionament, la nova institució ja ha vist de forma clara quina és l'actitud d'Espanya: total desentesa de col·laboració i nul oferiment de recursos. Per aquests motius, la Fiscalia Europea ha picat el crostó a l'espanyola. L'organisme que dirigeix ​​la romanesa Laura Kövesi ha retret les diverses ocasions en què el ministeri públic li ha complicat les coses en el moment d'investigar diferents afers judicials.

Algunes de les queixes de l'òrgan comunitari es basen, segons ha informat El País, en el cas de la venda de les mascaretes d'Isabel Díaz Ayuso al seu germà. En aquesta confrontació, que la Fiscalia espanyola ja va arxivar, però que l'europea segueix investigant el cas, va tenir lloc un ressentiment amb la manca d'accés a recursos clau. La Fiscalia Europea aleshores considerava que tenia una "competència preferent" per investigar "tots els delictes relacionats" amb un possible frau als interessos financers de la Unió Europea i va reclamar el cas per evitar "duplicitats". En aquest cas judicial, la fiscal en cap de la Fiscalia Europea va denunciar les traves a l'hora de disposar de dades importants per a les seves indagacions o la desaparició del suport de la policia judicial. Segons la institució de Kövesi, tot això comporta actualment unes grans dificultats legals per dur a terme les seves investigacions.

El malestar de la Fiscalia Europea, provat en unes cartes 

Aquest malestar de la Fiscalia Europea es recull en unes cartes enviades el 30 de març passat al comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, i a la ministra de Justícia espanyola, Pilar Llop, amb còpia a la ja exfiscal general de l'Estat, Dolores Delgado. Aquestes cartes a les quals va tenir accés El País, mostrarien un to molt dur. Per contra, el llenguatge del departament de Justícia de la Comissió en una últimami carta, remesa el 3 de juny, seria més procurat.

“Els fiscals europeus han de tenir garantit l'accés a totes les bases de dades rellevants igual que els tenen els fiscals nacionals”, ha asseverat Laura Kövesi en la primera de les exigències. Ha anat més enllà, per reclamar la necessitat de disposar d'“investigadors especialitzats" dedicats exclusivament a l'organisme comunitari, és a dir, comptar amb policia judicial. Finalment, al capítol de manca de recursos materials, ha sol·licitat fins i tot un "suport administratiu bàsic i eficient”.

La Fiscalia espanyola rebutja les denúncies de Kövesi

La Fiscalia espanyola hauria rebutjat les traves que denuncia l'òrgan comunitari, segons explica el rotatiu. Quan aquesta institució europea es va posar en funcionament, el juny del 2021, des de la Fiscalia General es va enviar una ordre a totes les fiscalies d'Espanya perquè fessin arribar als despatxos del nou òrgan de Laura Kövesi els casos que tinguessin oberts i que poguessin ser potestat dels fiscals de la UE. No eren gaires, asseguren fonts fiscals, però s'hi van enviar tots. Respecte a les crítiques per la falta de mitjans, aquestes fonts adverteixen que la Fiscalia espanyola no té recursos propis, com ara bases de dades o policia judicial per posar a disposició dels investigadors de la UE.