La Fiscalia Nacional Antiterrorista francesa ha demanat aquest dimarts penes que oscil·len entre cinc anys de presó fins a la cadena perpètua pels suposats còmplices dels atemptats que es van produir del 7 al 9 de gener del 2020 contra la revista satírica Charlie Hebdo, un supermercat jueu de París i un agent policial. En aquests atacs van ser assassinades 17 persones.

El procés judicial, que es va iniciar el passat 2 de setembre, és en contra els presumptes col·laboradors, ja que els tres autors materials dels atacs van acabar abatuts llavors per la policia. Es preveu que el pròxim 16 de desembre es lliuri el veredicte contra els acusats

Manifestació contra els atemptats de Charlie Hebdo gener 2015 / Wikimedia Commons / sébastien amietManifestació en contra dels atemptats de Charlie Hebdo a París / Wikimedia Commons / Sébastian Amiet

Les penes pels implicats

En concret, la Fiscalia sol·licitarà la cadena perpètua tant per al principal acusat, Ali Riza Polat, com per a un dels tres que estan en ordre de crida i cerca, Mohammed Belhoucine, segons ha avançat EFE.

En el cas de Polat, un franc-turc de 35 anys, les autoritats judicials consideren que és el còmplice tant de l'atemptat dels germans Chérif i Said Kouachi contra Charlie Hebdo, així com dels dos atacs que va protagonitzar Amédy Coulibaly, de qui es creu que era la seva mà dreta.

Segons el fiscal Jean-Michel Bourlès, Polat és un home de "personalitat volcànica" que s'ha aprofitat del caràcter temperamental per evitar respondre a les preguntes més compromeses durant els seus interrogatoris. 

"S'ha mostrat impulsiu, intolerant a la contradicció, desbordat, sense filtres. No ha dubtat a tallar la paraula, a insultar els altres detinguts o a amenaçar un testimoni", ha ressaltat el fiscal sobre l'acusat, de qui no dubta que va col·laborar en els atacs, així com que tenia "un coneixement precís i clar del que anava a succeir".

Per Bourlès, una prova d'això és que el 9 de gener del 2015 va marxar a Bèlgica "amb la intenció de fugir" per evitar ser detingut. A més, el fiscal ha ressaltat que tenia fixat un pla d'escapament, a través del qual tenia previst viatjar al Líban, Síria i fins i tot Tailàndia, però que això es va truncar perquè va ser detingut al març d'aquest any.

Catorze acusats pels atemptats

En el marc d'aquest procés, es va instaurar el setembre un Tribunal Penal Especial, en el qual es jutge un total de catorze persones. D'aquestes, deu es troben en detenció provisional, mentre que una altra està en llibertat sota control judicial.

A més, també hi ha tres acusats pels qui hi ha una ordre de recerca i captura des de març de 2018, inclòs Belhoucine i Hayat Boumeddiene, exparella de Coulibaly, que dies abans dels atemptats va fugir a Síria. Per a aquesta dona, la Fiscalia demana trenta anys de presó, deu més de la pena a la qual s'enfrontava per participació en una associació criminal de malfactors amb fins terroristes i finançament del terrorisme.

En el cas de Boumeddien és l'única per a qui la pena requerida per la Fiscalia supera la previsió inicial, ja que en la majoria dels casos, inclosos els de la perpetuïtat, el ministeri públic va rebaixar o mantenir els anys màxims d'empresonament previstos per a aquest tipus de crims.