Argentina té per endavant una jornada que marcarà la història del país. S'espera que en les pròximes hores, la justifica argentina faci pública la sentència del cas contra l'expresidenta i actual vicepresidenta, Cristina Fernández de Kirchner, vicepresidenta d'Argentina, per presumpta corrupció en els seus dos períodes com a mandatària. Fernández de Kirchner ha fet una defensa aferrissada de la seva innocència i ha afirmat que a la seva causa no compta amb garanties constitucionals. Si aquest dimarts s'emet una condemna contra Fernández, haurà de transitar un llarg procés fins a ser ratificada o rebutjada per la Cort Suprema.

El procés judicial que afecta la vicepresidenta i 12 imputats més es coneix com a Causa Vialitat, la qual va començar l'any 2019 i que va estar sis mesos suspès per la pandèmia de covid-19, manté la modalitat semipresencial des d'agost del 2020, quan es va reprendre. El cas es va iniciar a 2019 i que va estar sis mesos suspès per la pandèmia de covid-19, manté la modalitat semipresencial des d'agost del 2020, quan es va reprendre. En aquest cas es jutja les suposades irregularitats en la concessió de 51 obres públiques a firmes de l'empresari Lázaro Báez durant els Governs de Néstor Kirchner (2003-2007) (mort el 2010) i Cristina Fernández de Kirchner (2007-2015) a l'austral província de Santa Cruz, bressol polític del kirchnerisme, segons recorda Efe. 

Fernández de Kirchner podria arribar a afrontar una condemna de 12 anys si el tribunal considera que és culpable d'haver comès delictes d'associació il·lícita i administració fraudulenta de fons públics. Fernández ha denunciat en nombroses ocasions que la sentència contra ella "estava escrita", com ja va dir el 2 de desembre del 2019. 

Fernández de Kirchner es defensa

La vicepresidenta ha deixat més que clar que no confia en el tribunal que la jutjarà, el qual ha titllat d'"escamot d'execució". La vicepresidenta ha afegit que "aquesta sort d'escamot d'execució" ha tingut "per objectiu des del principi estigmatitzar un espai polític i, fonamentalment, qui té el grau més alt de representació d'aquest espai", en referència a ella mateixa. 

Es tracta d'un discurs que fa mesos que manté. El passat mes d'agost, Fernández de Kirchner va comparèixer per videoconferència i va assegurar que els dotze anys que li demana la Fiscalia, són pels anys de bon govern del kirchnerisme. La vicepresidenta acabava la seva intervenció afirmant: "Si nasqués 20 vegades, 20 vegades faria el mateix".