Agents de l'FBI han abatut a trets un home que havia amenaçat d'atemptar contra el president dels Estats Units, Joe Biden. A primera hora d'aquest dimecres, la policia va iniciar una operació per tractar d'aconseguir l'arrest d'aquest veí de la localitat de Provo, al sud de Salt Lake City (Utah), després de difondre, a través d'Internet, amenaces de mort contra Biden. Segons ha detallat l'FBI, la investigació s'havia iniciat el passat mes d'abril i es va notificar al Servei Secret, qui s'encarrega de la protecció del president, al mes de juny. El sospitós havia amenaçat en diferents missatges a internet Biden i altres autoritats, i fins i tot va arribar a suggerir que ja havia fet plans per actuar. Les amenaces van resultar "creïbles" a l'FBI, segons ha relatat un agent. Agents especials es van traslladar fins al domicili de Robertson i al voltant de les 6:00 hores es va produir el tiroteig. 

D'acord amb la política de l'FBI, el tiroteig que va provocar la mort del sospitós serà sotmès a una investigació interna. Sobre aquesta qüestió, la portaveu de l'oficina de l'FBI a Utah, Sandra Barker, ha explicat al Washington Post que "l'FBI es pren seriosament tots els incidents de tiroteig que involucren els nostres agents o membres del grup de treball. D'acord amb la política de l'FBI, la Divisió d'Inspecció de l'FBI està revisant l'incident del tiroteig. Com que aquest és un assumpte en curs, no tenim més detalls per proporcionar".

Qui era l'home abatut?

El sospitós ha estat identificat com Craig Deleeuw Robertson, i sobre ell pesaven tres càrrecs federals, entre ells un per amenaçar directament Biden. Entre la seva llista d'objectius també hi havia la família de Biden i altres autoritats, entre els quals estava l'expresident Barack Obama o contra el fiscal de Manhattan, Alvin Bragg, qui l'abril passat va presentar la primera imputació contra Donald Trump,  segons fonts dels serveis de seguretat citades per la cadena CBS.

El passat diumenge, l'home abatut per l'FBI va publicar un missatge en el qual feia referència a la visita de Biden a Utah aquest dimecres i assegurava que "trauria la pols al seu fusell de franctirador M24". Els documents judicials recullen fotos del sospitós amb aquest armament i vestit amb roba de camuflatge. A banda, de l'amenaça contra el president, Robertson va escriure missatges a Facebook l'any 2022, on declarava les seves intencions: "Primer Joe, després Kamala", fent al·lusió a Kamala Harris. A l'octubre del mateix any també va escriure: "Merrick Garland, la mostela dement, soc 100% antiavortament. Per què els teus covards de l'FBI no em tomben la porta? Sapigueu que moriran". KSL ha revisat més publicacions de Robertson, i en una d'elles expressava que "en somnis, veig el cos de Joe Biden en un racó fosc d'un aparcament de DC amb el cap tallat i estirat en un enorme bassal de sang. Hoorah."