Informacions diverses sobre els soldats ucraïnesos capturats per les tropes russes després de tres mesos atrapats a la planta d'Azovstal. Si la setmana passada arribaven algunes notícies assegurant que les condicions en les quals es trobaven eren "satisfactòries", ara, alguns familiars asseguren no saber-ne res. En aquell moment, era Denis Prokopenko, comandant del batalló Azov que va poder trucar breument a la seva dona Katerina i li va dir que els presoners no havien estat objecte de violència. No va quedar clar, però, tal com recollia el diari The Guardian, si Prokopenko va poder parlar lliurement o va fer-ho coaccionat. "Va dir que estava bé i em va preguntar com estava jo", explicava la mateixa Katerina al diari britànic. "Vaig sentir d'altres fonts que les condicions són més o menys satisfactòries".

Ara, alguns dels seus familiars diuen que encara no saben res sobre on són ni com estan. "No he estat en contacte amb el meu marit ni he obtingut notícies sobre com està", ha explicat Anna Ivleva, dona d'Anton, un infant de la marina que va resultar greument ferit durant el setge a la fàbrica. Ha passat més d'un mes des que va parlar amb el. "L'última vegada que vam parlar va ser el 13 d'abril. I després els seus companys m'enviaven missatges dient que encara estava viu". Els funcionaris del govern ucraïnès s'han posat en contacte amb ella, però ha repetit a la CNN que no té notícies sobre on són ni com estan els combatents d'Azovstal. Malgrat tot, ella espera que el seu marit estigui encara viu. 

"Tots nosaltres, les famílies, les dones i les mares, ens mantindrem units, sempre estem en contacte les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana", ha exposat. "Sempre intercanviem qualsevol notícia disponible, som com una família". Després de mesos d'intensos combats, la ciutat de Mariúpol va caure en mans dels russos, després de la rendició dels soldats que es trobaven a la fàbrica d'Azovstal. 

No se sap quants soldats presos hi ha

La mateixa cadena nord-americana constata que no se sap del cert quants soldats estan ara per ara custodiats pels russos. Tot i que l'exèrcit rus ha afirmat que hi ha més de 2.000 soldats ucraïnesos que van rendir-se a la fàbrica. La propaganda estatal russa ha demonitzat els defensors d'Azovstal com a "nazis". Una altra dona d'un dels presoners també va parlar amb la mateixa cadena i va detallar que no n'havia sabut res més. "L'última vegada que vam estar en contacte va ser l'11 de maig". El govern ucraïnès tampoc no ha dit res sobre on podria estar la seva parella. "La mare del meu xicot va ser contactada pel Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), no sé quan exactament", va exposar. "Només i van dir que estava viu, això és tot".

El CICR ha participat en el registre dels combatents que surten de la planta d'Azovstal des del 17 de maig, en part per ajudar els presoners de guerra a mantenir-se en contacte amb les famílies. L'organització ha estat treballant a Ucraïna des del 2014, quan va començar la guerra a la regió ucraïnesa de Donbas.

El batalló d'Azov

El batalló d'Azov ha tingut un paper central per poder justificar la invasió russa, que originàriament es va posar en marxa per "desnazificar" Ucraïna. Funcionaris de Kíiv han suggerit que podrien ser intercanviats per altres presoners, però funcionaris russos han demanat que siguin jutjats i fins i tot executats per càrrecs de "terrorisme". La narrativa propagandística de Rússia sobre la guerra ha exagerat durant molt de temps la influència del batalló, afirmant que els seus membres són neonazis. Azov es va formar com un batalló de voluntaris el 2014 per lluitar contra les forces recolzades per Rússia i se sap que alguns dels seus líders tenen opinions d'extrema dreta. Des de llavors, s'ha integrat a l'exèrcit ucraïnès i els comandants d'Azov diuen que els seus combatents tenen una varietat d'opinions polítiques.

 

Imatge principal: un soldat ucraïnès camina per una trinxera a la regió de Donbass / Efe