L'exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili, que fins fa pocs dies es trobava sota arrest domiciliari acusada de cobrar comissions de Qatar en el marc del cas Qatargate, ha trencat el seu silenci. I ho ha fet per acusar Espanya, i altres quatre països, d'espiar el Comitè Pegasus del Parlament Europeu. Així, Kaili assegura que Espanya va espiar membres del comitè de l'Eurocambra que investigaven els Estats que haurien fet servir el programari Pegasus per accedir a dades i converses privades de polítics. "Creiem que el Marroc, Espanya, França i Bèlgica van espiar la feina del comitè del Parlament Europeu", afirma en una entrevista al diari El Mundo

Per a Kaili, aquest suposat espionatge d'Espanya, Marroc, França i Bèlgica és una "violació de la legislació europea". Kaili, que va ser una de les encarregades d'analitzar telèfons mòbils dels eurodiputats per detectar programes de vigilància il·legal, assegura que els seus advocats tenen "proves" que alguns d'aquests telèfons han estat espiats. "El fet que membres electes del Parlament Europeu hagin estat sotmesos a vigilància dels serveis secrets hauria de suscitar més preocupacions sobre l'estat de salut de la democràcia europea. Això va més enllà del que és personal: hem de defensar el Parlament Europeu i el treball dels seus membres", comenta Kaili en l'entrevista.

D'altra banda, Kaili nega haver rebut suborns de Qatar i denúncia que s'han falsificat proves contra ella des d'Espanya, en referència a la denúncia d'un particular que l'acusa de tenir comptes bancaris amb milions d'euros provinents de Qatar a Panamà. "S'han falsificat proves contra mi des d'Espanya sobre suposats comptes meus a Panamà amb milions d'euros que vaig rebre del govern de Qatar. Ho he denunciat per falsedat documental", ha afirmat.

Kaili denuncia que és perseguida per la seva feina al capdavant de la Comissió Pegasus

L'exvicepresidenta del Parlament Europeu ha assegurat, per primera vegada, que la seva imputació en el cas Qatargate és la resposta a les troballes de la comissió del Parlament Europeu de la qual formava part sobre l'espionatge telefònic amb Pegasus per part d'alguns països. "Com a vicepresidenta del Parlament Europeu vaig crear el sistema que escanejava els dispositius dels eurodiputats per comprovar si estaven infectats amb Pegasus. Aquest servei no existia a Europa i permetia detectar programari de vigilància il·legal. Tenim proves que la investigació es va basar en la meva tasca política com a vicepresidenta del Parlament. Tenim indicis que tot el Comitè de Pegasus estava sent investigat", conclou Kaili.