Almenys 290 persones han mort i al voltant de 500 han resultat ferides aquest diumenge després d'una sèrie d'explosions en almenys tres hotels de luxe i dues esglésies a Sri Lanka, on nombrosos fidels celebraven el dia de Diumenge de Resurrecció. Per ara, 24 persones han estat detingudes en relació amb la cadena d'atemptats.

Totes les explosions han tingut lloc cap a les 8.45 hores (2.30 GMT), en almenys tres hotels de luxe a Colombo i també en un església de la capital, una altra a Batticaloa -ciutat situada a l'est- i una altra de Katana, a l'oest del país a uns 50 quilòmetres al nord, ha informat el portaveu de la Policia de Sri Lanka, Ruwan Gunasekara. Fonts hospitalàries han assegurat que només a l'Hospital Nacional de Colombo havien rebut 25 cadàvers i 280 ferits.

"Si us plau, romaneu en calma i dins de les cases. Hi ha moltes víctimes, inclosos estrangers", ha assegurat a Twitter el ministre de Sri Lanka per a les Reformes Econòmiques i la Distribució Pública, Harsha de Silva, després de visitar alguns dels llocs atacats.

De Silva ha assenyalat que havien convocat una reunió d'emergència i s'ha mostrat commocionat pel que ha vist. "Escenes horribles. He vist membres amputats escampats per tots costats. Equips d'emergència estan desplegats en la seva totalitat en tots els punts. (...) Hem portat moltes víctimes a l'hospital, esperem haver salvat moltes vides", va relatar el ministre.

Imatges difoses pels mitjans locals mostren la magnitud de l'explosió en almenys una de les esglésies, amb el sostre del temple semidestruït, runa i cossos escampats mentre la gent intenta socórrer-los.

Hores després, una setena explosió ha deixat almenys dos morts més a un petit hotel de la ciutat de Dehiwela, molt a prop del zoo nacional del país. Posteriorment, encara s'ha produït una vuitena explosió a uns habitatges de la localitat de Colombo.

"Les explosions a Dehiwala i Dematagoda semblen haver estat causades pels que fugen de la justícia", ha afirmat el ministre per a les Reformes Econòmiques i la Distribució Pública, Harsha de Silva, a la xarxa social Twitter, en el que sembla una al·lusió als autors dels atacs d'avui, encara que no ha donat més detalls.

Els fidels celebraven avui Diumenge de Resurrecció, el dia més important dins dels ritus de la Setmana Santa. Els atacs contra minories religioses a l'illa s'han vingut repetint en el passat, els últims de rellevància el 2018, quan el Govern va haver de declarar l'estat d'emergència després de es produïssin enfrontaments entre musulmans i singalesos budistes amb dos morts i desenes de detinguts.

A Sri Lanka la població cristiana representa el 7%, mentre que els budistes són a prop del 70%, els hinduistes són el 15 % i els musulmans l'11 %.