Rússia està reclutant des d'aquest estiu desenes de milers de criminals convictes per lluitar contra Ucraïna a la guerra, que haurien estat reclutats pel grup Wagner, i se'ls hauria ofert una sentència reduïda a canvi de participar en la guerra. Aquestes incorporacions ja s'han notat en el camp de batalla per la crueltat orquestrada per Yevgueni Prigozhin, líder de la banda de mercenaris Wagner, una força militar privada amb vincles estrets amb el president rus, Vladímir Putin. El portaveu del Pentàgon, John Kirby, va xifrar en 40.000 el nombre de presoners russos, condemnats per violació, robatori o assassinat que haurien arribat a un pacte amb Wagner per lluitar a la guerra, segons les estimacions, Wagner està gastant 100 milions de dòlars al mes per finançar les seves operacions a Ucraïna. 

Per la seva banda, Moscou insisteix que es tracta d'un procés voluntari al qual s'hi adhereix qui està disposat a assumir els termes del pacte, és més que probable que la realitat del que està succeint sigui molt diferent. Tot i que, els familiars dels reclutats ja fa temps que denuncien que haurien estat enviats contra la seva voluntat. Des de finals de juny, haurien sorgit diversos informes de presons russes, fins i tot incloent assassins i violadors, que Wagner hauria reclutat de manera il·legal per lluitar a Ucraïna. La intenció era, segons constataven, reduir la mà d'obra que faltava. 

La crueltat del grup Wagner

El cap del grup mercenari rus Wagner, Yevgeny Prigozhin, ha reconegut que a vegades els seus combatents han passat setmanes intentant capturar una sola casa a la ciutat clau disputada de Bakhmut, situada al Donbass. Prigozhin ha afirmat que l'avanç rus en la zona es veu dificultat pel gran nombre de fortificacions ucraïneses aixecades a Bakhmut. En un vídeo d'un minut i mig, que es va publicar a les xarxes el dia 1 de gener de 2023, Prigozhin apareix en el que sembla un subterrani d'un edifici gairebé en ruïnes a prop del front oriental ple de cadàvers dels seus propis soldats, morts en la lluita per la ciutat. 

En la gravació es pot veure Prigozhin ensenyant els cadàvers en lliteres i en bosses de plàstic. En una cantonada d'una de les estances d'aquest subterrani es pot veure una pila de cadàvers que arriba a l'alçada de les espatles. I se sent com el cap del grup assegura que "el seu contracte ha acabat, se n'aniran a casa la setmana que ve". A més, afegeix "aquests s'estan preparant per ser enviats. Tots treballem durant la nit de Cap d'Any". “Aquí jeuen els combatents de Wagner que van morir al front. Ara els estan ficant en taüts de zinc i tornaran a casa”, se sent mentre es veu com es baixen més cossos d'un camió i Priogozhin felicita l'Any nou. 

L'assessor de l'alcalde de Mariúpol a l'exili, Petro Andriushchenko, va denunciar la setmana passada que una família de vuit persones, inclosos quatre nens, va ser assassinada a tirs a la localitat de Makiivka, a la regió ucraïnesa de Donetsk, ocupada pels russos, en un incident que Ucraïna atribueix al comando de mercenaris del Grup Wagner. Segons relata un mitjà ucraïnès, les autoritats d'ocupació russes han afirmat que els assassins de la família, que incloïa un nen d'1 any, eren delinqüents comuns, encara que cap de les versions ha pogut ser contrastada de manera independent. L'assessor municipal ha denunciat que "aquest crim va ser de naturalesa obertament racista, ja que era una família d'ètnia gitana la que havia estat assassinada. Tots els morts presentaven impactes de bala al cap a frec de roba".

Armes a Corea del Nord

Els Estats Units han confirmat que el grup Wagner ha comprat armes a Corea del Nord per utilitzar-les a Ucraïna, on el grup rus de mercenaris fa costat a l'Exèrcit de Rússia, segons va informar fa només uns dies el portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby. El portaveu del Pentàgon va especificar en roda de premsa que Wagner "s'ha vist obligat a dependre d'estats pàries per sostenir la seva campanya militar a Ucraïna" i va assegurar que Washington planeja noves accions contra el grup rus, encara que sense donar més detalls. A més, va sentenciar que "els oficials russos estan realment subordinats al comandament de Wagner". "És bastant evident per a nosaltres que Wagner està emergint com un centre de poder rival per a l'Exèrcit rus i altres ministeris russos", va afirmar.