Després d'una llarga nit de bombardejos, l'exèrcit rus s'ha retirat de l'estratègica Illa de les Serps. Es tracta d'un territori situat al mar Negre que Rússia ocupava des de l'esclat de la guerra a Ucraïna, i que ara asseguren que han abandonat com a acte de bona fe i, a la mateixa vegada, que han assolit els seus objectius. El ministeri de Defensa rus ho ha anunciat així amb un comunicat a Telegram: "El 30 de juny, com a mostra de bona voluntat, les Forces Armades de la Federació Russa han completat les seves tasques assignades a l'Illa de les Serps i han retirat la guarnició desplegada allà", han informat. Per la seva banda, Kíiv ha assegurat que les tropes russes han fugit en dues llanxes de l'illa, un punt clau des d'on controlaven el nord-est del mar Negre i bombardejaven Odessa.

Rússia diu que vol evitar una crisi humanitària

En el seu missatge a Telegram, el portaveu de Defensa rus, Ígor Konaixènkov, ha insistit en el fet que la seva eixida de l'Illa de les Serps ha estat una decisió pròpia, i ho ha volgut vincular amb la disrupció de les vies marítimes d'exportació de gra que Moscou acusa Kíiv i occident d'obstaculitzar deliberadament. Amb aquest gest, ha defensat el portaveu, volen "demostrar a la comunitat internacional que Rússia no interfereix en els esforços de l'ONU per organitzar un corredor humanitari per a l'exportació de productes agrícoles des del territori d'Ucraïna". "Aquesta decisió no permetrà a Kíiv especular sobre el tema d'una imminent crisi alimentària, en referir-se a la impossibilitat d'exportar gra a causa del control total de Rússia sobre la part nord-oest del mar Negre", ha afirmat Konaixènkov. Rússia considera que ara "la pilota està en la teulada d'Ucraïna, que encara no ha buidat la costa del mar Negre (de mines antivaixells), incloses les aigües pròximes al port" d'Odessa, l'únic que roman sota control ucraïnès.

L'Illa de les Serps

Amb una longitud de 662 metres i una amplària de 440 metres, l'illa albergava fins aquest dijous complexos russos de defensa aèria, tres unitats de sistemes d'artilleria de coets, un grup de llanxes i unitats de forces especials, segons el Departament d'Intel·ligència Militar d'Ucraïna (GUR). Servia per donar cobertura a l'aviació russa i la Flota del mar Negre, entre altres avantatges estratègics. L'illa té, a més, un gran valor en un context de guerra, perquè qui la domini té el control de la mar, la terra i l'aire en la part nord-oest del mar Negre i el sud d'Ucraïna, a banda de la important ciutat portuària d'Odessa a l'abast de l'artilleria.